Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
+31 20 233 64 81
bureau@rowinpetersma.nl

privacyverklaring >
selectie
datum a/z type
01-02
2022

  Winst selectie Van Asch van Wijckschool
Utiliteitsbouw
 
  Superblij en een fijn begin van 2022 !! Na een gewonnen architectenselectie zijn we gestart met de plannen voor de verbouwing en renovatie van basisschool de Van Asch van Wijckschool in Utrecht. Het huidige gebouw uit de jaren 40 en 50 zal volledig worden verbouwd en ruimtelijk en technisch geschikt gemaakt worden voor de onderwijsvisie van de school en worden verduurzaamd.
We vormen met Pieters Bouwtechniek, Merosch en Healthy Buildings het team van adviseurs dat samen met het schoolteam, de opdrachtgever PCOU, ABC Nova en de gemeente nu aan de slag is gegaan.
 
24-12
2020

  Turmac Cultuurfabriek in de PI
Utiliteitsbouw
 
  Superleuk en mooie aandacht in de 'PI-project en interieur' voor de transformatie van Hal 12 tot de Turmac Cultuurfabriek waarvoor wij samen met Studio Groen en Schild de plannen maakten.
Te zien op de site van de PI (zie hier) maar het nieuwe nummer is nu ook verschenen !
Hopelijk kunnen we elkaar weer snel in het nieuwe jaar zien om met iedereen, met wie we aan het project hebben gewerkt en die de realisatie mogelijk hebben gemaakt, samen het mooie resultaat in de hal te vieren !
Klik hier om het artikel te downloaden.
 
20-11
2020

  Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar
Utiliteitsbouw
 
  De transformatie van Hal 12 van de voormalige fabriek van British American Tobacco

Wat ooit in 2013 begon als een wild idee is nu werkelijkheid geworden! Als sluitstuk van de transformatie van de gebouwen van de voormalig BAT sigarettenfabriek in Zevenaar is de verbouwing van de oude productiehal uit 1952 'Hal 12’ klaar en heeft de hal definitief zijn nieuwe naam gekregen: Turmac Cultuurfabriek.

Van een indrukwekkende ongedeelde fabriekshal van 7200 m2 is de hal getransformeerd in een multifunctio-neel gebouw voor culturele, sociaal- maatschappelijke en gemeentelijke organisaties. Behalve de publieks-dienstverlening van de gemeente en de raadszaal en de werkplekken van de Regionale Sociale Dienst zijn er de bibliotheek Liemers, het Liemers Museum, het Filmhuis Zevenaar, werk-, cursus- en vergaderruimtes, het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg, zorginstelling Caleidoz Welzijn, de Volksuniversiteit, een grand café en een grote evenementenruimte in de hal gekomen. Vanaf het najaar zullen deze organisaties allerlei programma's en dienstverlening bieden aan de bewoners van De Liemers.

Het programma van eisen en het ontwerp zijn in nauwe samenwerking met alle gebruikers tot stand gekomen. De verhuizing naar de hal betekende voor alle organisaties niet alleen een nieuwe plek maar ook een nieuwe samenwerking met elkaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. De meeste ruimtes zijn ontworpen om door iedereen gebruikt te kunnen worden en een aantal multifunctionele ruimtes bieden mogelijkheden voor allerlei spontane activiteiten en het toekomstig gebruik van de hal. De grote evenementenruimte, onderdeel van het horecaconcept, is flexibel in te richten voor bijeenkomsten, festivals, beurzen en concerten.

Vertrekpunt voor het ontwerp was maximaal behoud van de bestaande hal, een gemeentelijk monument. De hal is open en ruimtelijk gebleven met lange zichtlijnen, grote daklichten en een indrukwekkende staalcon-structie. De oude fabrieksvloeren, de plafonds, de oude leidingen en de stalen draagconstructie zijn overal zichtbaar gehouden waardoor de sfeer van de oude hal nog steeds goed voelbaar is. De hal is groots gelaten en door toevoeging van nieuwe warme materialen en kleuren tegelijkertijd intiem gemaakt.

Centraal in de hal zijn drie vrijstaande houten volumes geplaatst waarin de horecakeuken, de filmzalen en een multifunctionele ruimte een plek hebben gekregen. Als eigenzinnige elementen, direct geplaatst op de oude fabrieksvloer en los gehouden van het dak, bepalen ze de nieuwe sfeer in de hal. Rondom deze houten do-zen is een vrij indeelbare ruimte gecreëerd. De grootste ruimte is de bibliotheek die dubbel hoog aan de noordzijde van de hal ligt. Hier is een bestaande tussenverdieping, waar vroeger de kantoren van de fabriek lagen, gehandhaafd en die nu plaats biedt aan flexibele werkruimtes voor alle gebruikers. Plafondhoge houten boekenkasten, aan beide kanten van de bibli-otheek, benadrukken de grote hoogte en geven de ruimte een huiselijke sfeer.

Duurzaamheid is hier geen toverwoord maar overal in het project toegepast. Naast de herbestemming van de productiehal zelf zijn op verschillende plekken materialen hergebruikt. Zo zijn de vrijstaande volumes bekleed met hergebruikte blankhouten vloerdelen die in een ruitpatroon zijn aangebracht, refererend aan het metsel-werk patroon van de gevels en de oude pallets waar de hal vroeger vol mee stond. Oude overheaddeuren uit de gesloopte hallen achter HAL12 zijn hergebruikt in de evenementenruimte. De bibliotheek en het café zijn vooral met tweedehands meubilair ingericht. Bestaande elementen zijn aangevuld met innovatieve nieuwe onderdelen zoals armaturen met LED verlichting en het enorme dak van de hal is volledig volgelegd met zon-nepanelen die behalve de hal zelf ook de omliggende woningen van energie voorzien. Zo is op alle niveaus een spannende mix van oud en nieuw ontstaan.

Opdrachtgever: Gemeente Zevenaar
Ontwerp: Bureau Rowin Petersma en Studio Groen + Schild
Team Bureau Rowin Petersma: Rowin Petersma, Adalberto Pacheco en Susanne Vruwink
Team Studio Groen + Schild: Ellen Schild en Thijs Bongers
Ontwerp interieur Liemers Museum: Opera Amsterdam
Projectmanagement: BOAG en Bureau Band
Aannemer: BINX Smartility
Interieur: Gieskes Interieurbouw
Adviseur installaties: Nelissen Ingenieursbureau
Adviseur constructies: Wiggers Ingenieursbureau
Fotografie: Kees Hummel en Mike BInk
 
09-09
2020

  Turmac Cultuurfabriek genomineerd !
Utiliteitsbouw
 
  De Turmac Cultuufabriek is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor de Ruimtelijke Kwaliteit 2020. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een plan dat is gerealiseerd in de provincie Gelderland.Dit jaar is het thema 'Brede blik op ruimte’ en tot 14 december kan het publiek stemmen voor de publieksprijs. Een vakjury zal ook een winnaar van de juryprijs kiezen.
Stem hier en gebruik #GPRK2020.
 
01-03
2020

  Transfomatie Hal 12 Zevenaar bijna klaar
Utiliteitsbouw
 
  Wat in 2013 begon als een wild idee, is werkelijkheid geworden! Als sluitstuk van de transformatie van de voormalige BAT sigarettenfabriek in Zevenaar is de verbouwing van de oude productiehal uit 1952 'Hal 12’ bijna klaar! De indrukwekkende hal van 7200 m2 is getransformeerd in een bruisend multifunctioneel gebouw met culturele, sociaal- maatschap-pelijke en gemeentehuis-functies. Behalve de publieksdienstverlening, de raadszaal en de Regionale Sociale Dienst zijn er nu een bibliotheek, het Liemers museum, filmzalen, werk-, cursus- en vergader-ruimtes, het streekarchief, Caleidoz, een café en een grote evenemen-tenruimte. De hal is open en ruimtelijk gebleven met lange zichtlijnen, grote daklichten, de stalen draag-constructie en de mooie hoogte. De oude fabrieksvloeren, de plafonds en de leidingen zijn overal gehandhaafd en materialen uit het BAT complex of de omgeving zijn hergebruikt. Zo is de oude sfeer levend gehouden en aangevuld met nieuwe warme materialen, kleuren en plekken die de hal groots laten en intiem maken. In april zullen alle gebruikers naar de hal zijn verhuisd en wordt de vernieuwde hal geopend !
(I.s.m. de Gemeente Zevenaar, Boag, Bureau Band, Binx Smartility, Nelissen, Studio Groen en Schild, Joost de Beij, Wiggers, Gieskes en de gebruikers van Hal 12)
 
01-10
2019

  'House of Bols' midden in de stad
Utiliteitsbouw
 
  Het vernieuwde hoofdkantoor van Lucas Bols in Amsterdam

Het hoofdkantoor van Lucas Bols is gevestigd aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam midden in het Museumkwartier van de stad en schuin tegenover het Van Goghmuseum. Verdeeld over drie 19e eeuwse panden zijn behalve de kantoren ook de Bartending Academie en de Bols Experience en een winkel in de panden gevestigd. Bols heeft op deze manier zowel voor publiek toegankelijke ruimtes als werkruimtes bij elkaar gebracht op één plek in Amsterdam waar het bedrijf ooit in 1575 was begonnen.

Begin dit jaar hebben de medewerkers van Lucas Bols hun geheel vernieuwde kantoor na een verbouwing van 6 maanden weer in gebruik genomen. Daarmee is iedereen weer terug in de 3 panden aan de Paulus Potterstraat waar ook de Bols Bartending Academy en de Bols Experience zijn gevestigd.

Sinds de terugkeer van het uit 1575 stammende bedrijf naar Amsterdam in 2006, heeft Lucas Bols een gestage groei doorgemaakt in Nederland en daarbuiten. Voor Bols betekende de groei, ruim 12 jaar later, een logisch moment voor de verdere ontwikkeling en vernieuwing van het bedrijf. Onderdeel hiervan was de geleidelijke verandering in de interne manier van werken naar een meer open, transparante en flexibele organisatie die past bij het toenemende internationale en moderne karakter van het bedrijf. Onderdeel van die transitie was ook de fysieke werkomgeving van de kantoren zelf.

Voor de verbouwing bestond het kantoorgedeelte uit een verzameling kleinere werkruimtes die weinig of geen ruimtelijke relatie met elkaar hadden. De ruimtes waren vol en donker en boden geen mogelijkheid voor de medewerkers om elkaar te ontmoeten. Een grote bestaande hal op beide verdiepingen, met gesloten wanden rondom, ontnam het zicht op de omliggen- de ruimtes en gaf het kantoor een ondoordringbare en afstandelijke sfeer.

Het kantoor is daarom getransformeerd van die oude klassieke en corporate opzet naar een open en transparante werkomgeving op basis van de uitgangspunten van het ‘nieuwe werken’. Medewerkers hebben geen vaste plekken meer maar afhankelijk van het type werk en overleg kunnen ze kiezen uit verschillende soorten werk-en overlegplekken. Van heel open tot afgesloten om je te kunnen concentreren, van formeel en zakelijk voor ‘hoog’ bezoek tot informeel voor contact en overleg. Zo is de nieuwe werkomgeving van Bols nu optimaal gericht op ontmoeting, samenwerking en het groeiende internationale karakter van het bedrijf.

Op de eerste verdieping, gelegen op de overgang tussen de werkruimtes en de publieksruimtes, is een nieuw werkcafé gemaakt dat ruimte biedt voor ontmoeting met bezoekers, informeel overleg, presentaties, lunch en koffie.
De werkruimtes op de tweede en derde verdieping zijn open met elkaar verbonden via een vide waarin een reusachtig flessenrek hangt dat als een driedimensionaal display de producten van Bols laat zien.

Het totale oppervlak van de werkruimtes en het werkcafé bedraagt ruim 950 m2 waar in totaal ca. 40 verschillende soorten werkplekken zijn gecreeërd. Door de ruime wijze waarop de werkplekken in de ruimtes zijn verdeeld en de open en flexibele opzet, is het mogelijk om nog flink te groeien en lang gevestigd te blijven op deze mooie plek midden in Amsterdam.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Lucas Bols Amsterdam BV
Aannemer: Derksen en Singerling, Amsterdam
Architect: Bureau Rowin Petersma, Amsterdam
Adviseur constructie: Ingenieursgroep, Amsterdam
Adviseur installaties: Ingenieursbureau Linssen, Amsterdam
Adviseur brandveiligheid: Nelissen Ingenieurs, Eindhoven
Uitvoering E-installaties: Kromwijk Elektro, Woerden
Uitvoering W-installaties: Homij Technische Installaties, Amsterdam
Ontwerp en voorbereiding: mei 2017-juli 2018
Bouw: juli 2018-januari 2019
 
22-05
2019

  Kantoor Lucas Bols op Architectenweb
Utiliteitsbouw
 
  Voor het artikel klik hier
 
08-02
2019

  Kantoor Lucas Bols in gebruik genomen
Utiliteitsbouw
 
  Op 28 januari jl. hebben de medewerkers van Lucas Bols hun geheel vernieuwde kantoor na een verbouwing van 6 maanden weer in gebruik genomen. Daarmee is iedereen weer terug in de 3 panden aan de Paulus Potterstraat waar ook de Bols Bartending Academy en de Bols Experience zijn gevestigd. De terugkomst betekent de defintieve stap naar een nieuwe manier van flexibel werken voor de medewerkers en biedt nieuwe mogelijkheden om in de toekomst te vernieuwen en te groeien. Hiervoor zijn de 3 kantoorverdiepingen volledig getransformeerd van een zware ‘corporate’ sfeer met allemaal afgesloten kantoorruimtes naar open en lichte ruimtes die open met elkaar zijn verbonden. Zo is een lichte en transparante werkomgeving ontstaan met allerlei ruimtes voor verschilende soorten werkzaamheden: open werkruimtes, formele en informele werk-en overlegplekken en een nieuw werkcafé op de eerste verdieping met uitzicht over het Museumplein.
 
30-12
2018

  Hoofdkantoor Lucas Bols opgeleverd
Utiliteitsbouw
 
  Net voor de kerst is de verbouwing van het hoofdkantoor van Lucas Bols opgeleverd.Na een bouwtijd van ruim 5 maanden zijn 3 verdiepingen van de 3 panden aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam getransformeerd naar een totaal vernieuwde kantooromgeving; van corporate en ‘zwaar’ naar open en licht.
De fase van de inrichting is nu begonnen en eind januari zullen de medewerkers weer
terugkeren naar hun vertrouwde plek in de stad en zijn de Bols Experience, de Bols Bartending Academy en de werkplekken weer samen op één plek.
 
01-10
2018

  Bouw in Hal 12 Zevenaar gestart
Utiliteitsbouw
 
  Kort geleden is de bouw gestart van de laatste fase van de verbouwing van 'Hal 12' in Zevenaar. Deze fase is het grote sluitstuk van de totale transformatie van de voormalige productiehal van de BAT sigarettenfabriek tot een multifunctioneel gebouw met culturele, maatschappelijke en sociale voorzieningen voor Zevenaar en ver daarbuiten. Straks zullen o.a. het Filmhuis, het Liemers Museum, de Liemers bibliotheek, de volksuniversiteit, Caleidoz, het Musiater, het streekarchief en de Gemeente Zevenaar op deze plek onder één dak gaan samenwerken.In september 2019 zal het hele project zijn opgeleverd.
Hier liggen als een bouwpakket de kalkzandstenen blokken klaar voor de bouw van de filmzalen die als vrijstaande volumes in de hal zullen worden geplaatst. Wordt vervolgd !
 
30-08
2018

  Start verbouwing hoofdkantoor Lucas Bols
Utiliteitsbouw
 
  Ruim een jaar na de eerste schetsvoorstellen is er 6 weken geleden gestart met de verbouwing van het hoofdkantoor van Lucas Bols in Amsterdam en hebben de medewerkers onlangs tijdens de Hard Hat Tour een eerste kijkje kunnen nemen in de inmiddels volledig gestripte ruimtes. Ondanks de ruwbouw van dit moment was al goed zichtbaar hoe de ruimtes straks de basis zullen gaan vormen voor de nieuwe open werkomgeving zonder vaste werkplekken met ruimtes voor ontmoeting, concentratie, overleg én een werkcafé. Begin november verhuizen de medewerkers terug naar het volledig vernieuwde kantoor maar voor die tijd komt er zeker nog een tweede Hard Hat Tour !
 
01-07
2018

  Groen licht voor Hal 12 !
Utiliteitsbouw
 
  Eind april is er definitief groen licht gekomen voor de technische uitwerking en de realisatie van de verdere transformatie van Hal 12, de voormalig productiehal van de BAT sigarettenfabriek in Zevenaar.
Na een intensieve periode waarin we met de gemeente, toekomstige gebruikers, de aannemer en adviseurs aan de plannen hebben gewerkt is nu, na financiële toetsing en planbijstelling, het definitief ontwerp vastgesteld en klaar voor verdere uitwerking. Begin september zal er met de bouw worden gestart.
De werkzaamheden betreffen de 3e fase van de transformatie van Hal 12 met een totaal oppervlak van ca. 7200 m2. Nadat in januari 2016 een deel van het gemeentehuis zijn intrek in de hal nam en in de zomer van 2017 de Regionale Sociale Dienst volgde, zullen in het voorjaar van 2019 verschillende culturele en sociaal-maatschappelijke instellingen zoals het Liemers Museum, de Biblioheek Liemers, Caleidoz, het Musiater en het Filmhuis hun intrek nemen in
Hal 12.
Behalve dat Hal 12 een nieuw onderdak zal bieden voor tal van instellingen en voorzieningen in Zevenaar en De Liemers zal Hal 12 ook een nieuwe vorm van samenwerking tussen deze instellingen inluiden. De hal is ontworpen als een mutifunctioneel gebouw waarin verschillende ruimtes zoals filmzalen, werkruimtes, expositieruimtes, vergader-en presentatieruimtes voor het gebruik door alle gebruikers zijn ontworpen. Samenwerkingen die nu al tussen de verschillende instellingen plaatsvinden zullen daardoor makkelijker en intensiever worden en nieuwe kansen gaan bieden voor de gebruikers en de inwoners van De Liemers. De al aanwezige ruimtes van de gemeente en de Regionale Sociale Dienst zullen gedeeltelijk worden aangepast en één nieuw ruimtelijk en functioneel geheel gaan vormen met de andere functies.
 
01-02
2018

  Opdracht verbouwing hoofdkantoor Bols
Utiliteitsbouw
 
  Nadat we in de zomer van 2017 een eerste oriënterende studie hadden uitgevoerd, hebben we onlangs opdracht gekregen voor de verdere uitwerking van het ontwerp voor de verbouwing van het hoofdkantoor van Lucas Bols aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam. Sinds de terugkeer van het uit 1575 stammende bedrijf naar Amsterdam in 2006, heeft
Lucas Bols een gestage groei doorgemaakt in Nederland en daarbuiten. Voor Bols betekent de groei, nu 12 jaar later, een logisch moment voor de verdere ontwikkeling en vernieuwing van het bedrijf. Onderdeel hiervan is de geleidelijke verandering in de interne manier van werken naar een meer open, transparante en flexibele organisatie die past bij het toenemende internationale en moderne karakter van het bedrijf. Onderdeel van die transitie is ook de fysieke werkomgeving van de kantoren zelf.
Het kantoor zal daarom transformeren van de huidige klassieke en meer corporate opzet naar een veel openere en transparantere werkomgeving op basis van de uitgangspunten van het ‘nieuwe werken’. Medewerkers zullen geen vaste plekken meer hebben maar afhankelijk van het type werk en overleg kunnen kiezen uit verschillende soorten werk-en overlegplekken. Van heel open tot afgesloten om je te kunnen concentreren, van formeel en zakelijk voor ‘hoog’ bezoek tot informeel voor contact en overleg.
De toekomstige werkomgeving van Bols zal daardoor optimaal gericht zijn op ontmoeting, samenwerking en het groeiende internationale karakter van het bedrijf. Het kantoor zal ook een meer toegankelijker karakter krijgen in aansluiting op de Bartending Academy en de House of Bols. Op de eerste verdieping zal een nieuw werkcafé ruimte bieden voor ontmoeting met bezoekers, informeel overleg, presentaties, lunch en koffie.
 
10-07
2017

  Nieuwe RSD De Liemers officieel geopend
Utiliteitsbouw
 
  Op 3 juli jl.is het nieuwe kantoor van de Regionale Dienst De Liemers in de oude fabriekshal Hal 12 in Zevenaar officieel in gebruik genomen. Door de wethouders Tienke van der Werff en Stef Bijl en gemeentesecretaris Saskia Wiersma werden de medewerkers getrakteerd op gebak en felicitaties. Het nieuwe kantoor biedt ruimte aan 75 werknemers die in de nieuw werkomgeving ook op een nieuwe manier zullen gaan werken. Zonder vaste werkplekken en met optimaal gefaciliteerde ruimtes zullen de medewerkers flexibel en, afhankelijk van het soort werk, wisselen van werkplek gedurende de dag. Zo zal iedereen door het nieuwe kantoor gaan bewegen, elkaar ontmoeten en beter met elkaar kunnen samenwerken.
 
30-06
2017

  Nieuw kantoor RSD Zevenaar opgeleverd
Utiliteitsbouw
 
  Vorige week is in de oude fabriekshal Hal 12 van de voormalige BAT-fabriek in Zevenaar het nieuwe onderkomen van de Regionale Sociale Dienst De Liemers opgeleverd. De komst van de RSD markeert de tweede fase van de transformatie en herontwikkeling van het gebouw: van markante maar voorheen grotendeels ontoegankelijke fabriekshal naar eigentijds en openbaar sociaal-maatschappelijk en cultureel gebouw. Na de gemeente heeft de RSD de Liemers als tweede ‘pionier’ Hal 12 betrokken.

Omdat RSD de Liemers werkt volgens het principe van het ‘Nieuwe Werken’, kunnen medewerkers zelf bepalen of ze willen werken op een open werkplek, een concentratieplek of een semi-concentratieplek. Behalve over deze 54 gevarieerde werkplekken beschikt RSD de Liemers straks ook over een eigen vergaderruimte, een instructie-ruimte, toiletten en annexruimtes zoals berging en archiefruimte.

Het ontwerp van het nieuwe kantoor van RSD de Liemers refereert op eigentijdse wijze aan de oude fabriekshal. De grote, open ruimte is zoveel mogelijk in takt gelaten en ook de keuze van materialen en de gekozen refereert aan het voormalige industriële karakter van het pand.

Met de realisatie van het kantoor voor RSD de Liemers in Hal 12 is een belangrijke tweede stap gezet in de ontwikkeling van Hal 12. Nadat eerder de gemeente zowel de Turmac toren als een deel van de hal betrok, komt met de bouw van dit kantoor de ambitie om dit iconische complex in Zevenaar te delen met de inwoners van Zevenaar in hoog tempo dichterbij.
 
15-05
2017

  Opdracht studie Gymzalengebouw
Utiliteitsbouw
 
  Kort geleden hebben we van de gemeente Amsterdam opdracht gekregen voor een studie naar herbestemming van het gymzalengbouw van het voormalige Calvijn College in Amsterdam Nieuw West. Het bijzondere gebouw met de karakteristieke betonnen structuur is in 1962 ontworpen door Ben Ingwersen en zal straks een prominente plek krijgen in het hart van het stedenbouwkundige uitwerkingsplan Podium Lelylaan. Samen met de gemeente zijn we gestart met het onderzoek naar mogelijke culturele bestemmingen met horeca waarbij het behoud van de hoge arrchitectonische waarde van het gebouw een belangrijke randvoorwaarde is.
 
02-12
2016

  Ontwerp voor de RSD in Hal 12 gereed
Utiliteitsbouw
 
  Nadat we juli jl. de opdracht hadden gekregen hebben we kort geleden het defitief ontwerp afgerond voor het nieuwe onderkomen van de Regionale Sociale Dienst De Liemers in de fabriekshal van de voormalige BAT-fabriek in Zevenaar. De plannen markeren de tweede fase van de transformatie van de spectaculaire ‘Hal 12’ waar sinds juni 2015 al een deel van het gemeentehuis is gevestigd.

Het ontwerp is terughoudend en laat de oude fabriekshal zoveel mogelijk in zijn waarde. De grote hoge ruimtes met de oorspronkelijke industriële elementen blijven in tact en nieuwe ruimtes en voorzieningen worden als abstracte lichte volumes los in de hal geplaatst. De nieuwe werkomgeving, met flexibele open en gesloten werkplekken, is in nauwe samenwerking met de medewerkers van de RSD vormgegeven.

Met de vestiging van de RSD in Hal 12 is een belangrijke tweede stap gezet in de ontwikkeling van Hal 12 en komt de ambitie om dit iconische complex in Zevenaar te delen met de inwoners van Zevenaar en de Liemers in hoog tempo dichterbij.
 
02-12
2016

  Opdracht nieuw kantoor RSD Zevenaar
Utiliteitsbouw
 
  Nadat we juli jl. de opdracht hadden gekregen hebben we kort geleden het decisief ontwerp
afgerond voor het nieuwe onderkomen van de Regionale Sociale Dienst De Liemers in de fabriekshal van de voormalige BAT-fabriek in Zevenaar. De plannen markeren de tweede fase van de transformatie van de spectaculaire ‘Hal 12’ waar sinds juni 2015 al een deel van het gemeentehuis is gevestigd.

Het ontwerp is terughoudend en laat de oude fabriekshal zoveel mogelijk in zijn waarde. De grote hoge ruimtes met de oorspronkelijke industriële elementen blijven in tact en nieuwe ruimtes en voorzieningen worden als abstracte lichte volumes los in de hal geplaatst. De nieuwe werkomgeving, met flexibele open en gesloten werkplekken, is in nauwe samen-werking met de medewerkers van de RSD vormgegeven.

Met de vestiging van de RSD in Hal 12 is een belangrijke tweede stap gezet in de ontwikkeling van Hal 12 en komt de ambitie om dit iconische complex in Zevenaar te delen met de inwoners van Zevenaar en de Liemers in hoog tempo dichterbij.
 
10-05
2016

  Genomineerd voor de Gulden Feniks 2016 !
Utiliteitsbouw
 
  Vandaag is bekend geworden dat het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar, gevestigd in de voormalige BAT sigarettenfabriek in Zevenaar, is genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2016 in de categorie ‘transformatie’.
De winnaar van de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Nationaal Renovatie Platform, zal op 22 juni door de jury, onder voorzitterschap van Karin Laglas, bekend worden gemaakt.
 
01-02
2016

  Gemeentehuis Zevenaar
Utiliteitsbouw
 
  Nieuw leven voor de BAT fabriek

In juni 2012 heeft de gemeenteraad van Zevenaar besloten om het gemeentehuis te vestigen in de voormalige BAT-sigarettenfabriek. Daarmee ontstond een unieke mogelijkheid om de vroegste en meest historische gebouwen van de BAT fabriek voor Zevenaar te behouden en een nieuwe en gedeeltelijk publieke functie te geven.

 In januari 2016 is het nieuwe Gemeentehuis feestelijk door de werknemers in gebruik genomen.

Het nieuwe gemeentehuis is 5.200 m² BVO groot waarvan ongeveer 3.700 m² BVO voor werkplekken voor de werknemers van de gemeente. Het overige deel bestaat uit publieke functies zoals de publieksdienstverlening met balies, foyer en wachtruimte, raadzaal, vergaderruimtes, restaurant en ruimtes voor de raadsleden..Icoon voor Zevenaar


Het nieuwe gemeentehuis is gevestigd in het Turmac-gebouw en de oude productiehal Hal 12. Deze indrukwekkende gebouwen uit de twintiger en vijftiger jaren, met een grote herkenbaarheid en betekenis voor de bewoners van Zevenaar, hebben zo een tweede leven gekregen. 
De beide gebouwen zijn historisch van belang, gemeentelijk monument en zeer verschillend van karakter. Hal 12 bestaat uit één hoge begane grondverdieping van ca. 7.000 m², gebouwd als productiehal, die nagenoeg vrij indeelbaar is. Het Turmac-gebouw heeft een grondoppervlak van ca. 850 m² bestaande uit 5 bouwlagen met grote kozijnen rondom en veel daglicht. Het Turmac-gebouw is, als icoon voor Zevenaar, zeer herkenbaar en een blijvende herinnering aan de tijd dat hier de BAT fabriek was gevestigd.

‘Nieuw werken’ in een historische omgeving

De werknemers van de gemeente werken in de nieuwe behuizing volgens ‘het nieuwe werken’ wat betekent dat iedereen plaats-en tijdonafhankelijk en zonder vaste werkplek zal gaan werken.
Verspreid over het Turmac gebouw bevinden zich verschillende soorten werkplekken en ontmoetingsplekken die door alle werknemers gebruikt kunnen worden en die zowel open als gesloten van karakter zijn en verschillende soorten werk en concentratieniveaus faciliteren.Een nieuw gebouwdeel als verbindend element


Om de beide gebouwen op een zo vanzelfsprekend mogelijke manier te verbinden en het gemeentehuis tot één geheel te maken is het deel van het Turmac-gebouw grenzend aan de hal, gedeeltelijk vernieuwd en van een nieuwe gevel voorzien. Het vernieuwde deel is ontworpen om de verdiepingen ruimtelijk met elkaar te verbinden, met trappen, vides en ontmoetingsplekken, waardoor de werknemers het gevoel zullen hebben dat straks het hele gebouw tot hun beschikking staat om in te werken. De nieuwe gevel opent het gebouw naar het plein en verbindt door middel van moderne ‘shake-hands’ architectuur de vormentaal van Hal 12 en het Turmac-gebouw.


Toekomst voor Hal 12
De komst van het gemeentehuis naar de oude BAT fabriek zal een nieuwe impuls geven aan het ontwikkelen van hal 12 tot een bruisende plek voor ontmoeting en cultuur. Inmiddels worden de mogelijkheden onderzocht om oa. het Liemers museum,. het filmhuis en de bibliotheek in de hal te gaan vestigen.
 
04-01
2016

  Gemeentehuis Zevenaar in gebruik genomen
Utiliteitsbouw
 
  Een mooi begin van 2016 ! Vandaag hebben de werknemers van de gemeente Zevenaar het nieuwe gemeentehuis in de voormalige BAT fabriek in gebruik genomen.
Onder aanvoering van burgemeester Jan de Ruiter gingen de ambtenaren vanochtend in optocht van het oude gemeentehuis aan het Raadhuisplein naar de Kerkstraat waar in 14 maanden tijd in nauwe samenwerking tussen gemeente, aannemer, ontwerpers en adviseurs de voormalige productiehal Hal 12 en het oude Turmac gebouw zijn verbouwd; een grote prestatie met een prachtig resultaat dat vandaag groots is gevierd door de werknemers en iedereen die aan het project heeft meegewerkt.
 
27-11
2015

  Gemeentehuis Zevenaar nadert voltooiing
Utiliteitsbouw
 
  Nog even en de laatste fase van de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar is klaar. Op de overgang van de beide bestaande gebouwen bevindt zich straks het hart van het gebouw met informele overlegplekken, vergaderruimtes, luie trappen en vides. In dit nieuwe gebouwdeel worden alle verdiepingen ruimtelijk met elkaar verbonden en kunnen de werknemers elkaar ontmoeten. Als tegenhanger van het robuuste en gesloten karakter van de oude fabriek opent het gebouw zich hier naar de straat waardoor de binnenwereld van
het gemeentehuis voor iedereen zichtbaar wordt.
 
30-10
2015

  Start haalbaarheidsstudie Calvijncollege
Utiliteitsbouw
 
  In opdracht van de Gemeente Amsterdam zijn we afgelopen week gestart met een haalbaarheidsstudie naar herbestemming van het voormalige Calvijn met junior College in Nieuw West. Het gebouw uit 1967 is ontworpen door Ben Ingwersen (o.a. Cygnus Gymnasium Vrolikstraat) en is een imposant voorbeeld van naoorlogse architectuur in Amsterdam. Aan de hand van 3 mogelijke bestemmingen zullen we onderzoeken hoe, met behoud van de hoge architectonische waarde, het gebouw een tweede jeugd kan krijgen.
 
21-09
2015

  2e fase bouw Gemeentehuis in volle gang
Utiliteitsbouw
 
  Na de verbouw van de voormalige productiehal 'Hal 12' van de BAT fabriek in Zevenaar tot het nieuwe publieksdeel van het Gemeentehuis, wordt sinds de zomer hard gewerkt aan fase 2 in het voormalige Turmac gebouw. Hier zullen de werkplekken van de meeste medewerkers van het gemeentehuis komen.
Het gebouw zal volledig geschikt gemaakt worden om volgens 'het nieuwe werken' te gaan werken. Medewerkers zullen geen vaste werkplek meer hebben maar overal in het gebouw een plek kunnen vinden die past bij het werk dat ze op dat moment moeten doen: open werkplekken, concentratie werkplekken, vergaderruimtes en plekken voor informeel overleg en contact. Tussen het Turmac gebouw en Hal 12 krijgt het gebouw een nieuw deel waarin ontmoeting en het informeel contact is samengebracht. Hier zijn de verdiepingen dmv vides en trappen met elkaar verbonden en zorgt een glazen gevel voor het contact met de omgeving en voor zicht vanaf de straat in de binnenwereld van het gemeentehuis.
 
26-08
2015

  Maxima opent Papageno Huis
Utiliteitsbouw
 
  Vandaag heeft Koningin Maxima het Papageno Huis in Laren geopend.
Op initiatief van Jaap en Aaltje van Zweden is het afgelopen jaar Villa Dennenoord verbouwd tot een huis waar autistische jongeren de eerste stap kunnen zetten naar het zelfstandig wonen. Daarvoor zijn op de verdiepingen van het monumentale pand 12 studio's gerealiseerd waar de bewoners onder begeleiding kunnen wonen.
Om, zoals Aaltje van Zweden haar droom verwoordt, de buitenwereld naar binnen en de binnenwereld naar buiten te brengen, zijn op de begane grond een café en een concertzaaltje gemaakt. Zo wordt het Papageno Huis ook een plek passanten en bezoekers van buiten welkom zijn. In het volledig vernieuwde en vergrootte souterrain zijn verschillende therapieruimtes gemaakt, met name voor muziektherapie.
Aan de tuinzijde is een modern paviljoentje aan het pand toegevoegd waar de gemeenschappelijke woonkamer van de bewoners een plek heeft gekregen.
 
10-07
2015

  Papageno Huis opgeleverd
Utiliteitsbouw
 
  De 19e eeuwse Villa Dennenoord in Laren is verbouwd tot een huis voor jongeren met autisme.In het Papagenohuis komen 12 studio's waar jongeren op zichzelf kunnen wonen en de noodzakelijke zorg en begeleiding kunnen krijgen. Leidend thema voor het ontwerp is het vormgeven van een plek waar de bewoners maximaal in contact kunnen komen met de buitenwereld en waar de buitenwereld alle mogelijkheden krijgt om binnen te komen. Muziek is de drijvende kracht achter het Papagenohuis, als middel om de wereld naar binnen te halen én als middel voor de bewoners om contact te maken met elkaar, zich te uiten en sterker in de wereld te staan. Daarom heeft het huis ook een publiek karakter gekregen. Op de begane grond bevinden zich een muziekzaal en een petit café. Hier worden zowel voor bewoners als voor andere belangstellenden activiteiten georganiseerd. In het nieuwe souterrain zijn voorzieningen die specifiek gericht zijn op de bewoners, zoals therapieruimtes, een atelier, een fitnessruimte en een mediatheek.
In een nieuwe paviljoen-achtige uitbouw aan de tuinzijde bevindt zicht de gemeenschappelijke woonkamer van de bewoners. Deze ruimte is vormgegeven als een kruisvormige kamer met een keuken een eet-en zitgedeelte, open verbonden met de groene omgeving.

Het Papageno Huis is een initiatief van de Stichting Papageno die in 1997 is opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden en zet zich in voor hulp aan kinderen en jongeren met autisme.
 
04-06
2015

  Hal 12 open voor het publiek
Utiliteitsbouw
 
  Afgelopen maandag 1 juni is het nieuwe publieksgedeelte van het Gemeentehuis van Zevenaar door het publiek in gebruik genomen. Daarmee is de eerste fase van de verbouwing van het voormalige BAT complex een feit. De indrukwekkende ' Hal 12 ', de voormalige productiehal van de BAT fabriek, huisvest nu het publieksdeel van het nieuwe Gemeentehuis met de publieksbalies, spreekkamers, vergaderruimtes, de raadzaal en werkruimtes. Van de ontoegankelijke fabriekshal, dat apart douanegebied was, is Hal 12 daarmee veranderd in een openbaar gebouw voor alle bewoners van Zevenaar. In het ontwerp is het oorspronkelijke ruimtelijke karakter en de sfeer zo veel mogelijk handhaafd. De staalconstructies, leidingen en de industriële vloer van vroeger zijn er nog steeds en vormen de drager van een nieuw terughoudend vormgegeven interieur.

 
10-01
2015

  Bouw Gemeentehuis Zevenaar gestart
Utiliteitsbouw
 
  Kort geleden is gestart met de realisering van de eerste fase van het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar. Een gedeelte van de inmense hal van de oude BAT-fabriek zal worden verbouwd tot het publieksdeel van het Gemeentehuis. In de hal komen de publieksbalies, kantoren, raadzaal, de leeszaal voor de raadsleden en vergaderruimtes.
Deze eerste fase zal worden opgeleverd in mei dit jaar waarna de tweede fase, de verbouw van het Turmac met alle werkruimtes voor de de gemeenteambtenaren, zal starten. Begin 2016 zal het nieuwe Gemeentehuis volledig klaar zijn.
 
01-08
2014

  Wynand Fockink Amsterdam
Utiliteitsbouw
 
  Sinds jaar en dag is in het hart van Amsterdam, in een klein steegje achter de Dam, jeneverstokerij Wynand Fockink gevestigd. Verdeeld over zes monumentale pandjes, vormen het proeflokaal, de slijterij en de distilleerderij een niet weg te denken stukje Amsterdam. In zijn rijke geschiedenis is Wynand Fockink uitgegroeid tot een plek waar in een typisch Amsterdamse sfeer bezoekers niet alleen jenevers en likeuren kunnen kopen en proeven maar ook kunnen zien hoe het stookproces in zijn werk gaat.

Op een relatief klein oppervlak, binnen de ruimtelijke beperkingen van de bestaande oude panden, waren in de loop der tijd een distilleerderij, een slijterij, een proeflokaal, een bottelarij, een kwaliteitscontroleruimte, een workshopruimte en een kantoor op een bijna toevallige manier aan elkaar vastgegroeid. De recente overname door Lucas Bols en het besluit om de capaciteit van de stokerij te vergroten boodt de kans om de
samenhang tussen alle verschillende functies te verbeteren en alle ruimtes technisch te verbeteren.

De verbouwing bestond uit het op een meer logische manier plaatsen van de verschillende functies binnen het geheel van de pandjes.Zo zijn het proeflokaal en de slijterij naast elkaar gelegd en onderling verbonden en zijn de productieruimtes zoals distilleerderij, bottelarij en opslag bij elkaar gesitueerd. De workshopruimte vormt de overgang tussen het productie- en publieksdeel.
Muv het proeflokaal zijn alle ruimtes gestript en van nieuwe afwerkingen op vloer, wand en plafond voorzien. Daarbij was de zoektocht naar de oorspronkelijk kwaliteit van de historisch panden leidend. In veel gevallen volstond het om juist oude afwerkingen en het overbodige weg te halen.

Om de verschillende ruimtes tot één sfeer te maken zijn zachte materiaalovergangen gemaakt en zijn de verschillen in kleur-en materiaaltoepassingen verkleind. Zo komen de historische kleuren van het proeflokaal terug in de slijterij, de toiletgroepen en de workshopruimte en is in de distilleerderij het oorspronkelijke baksteen weer zichtbaar gemaakt waarvan de rood-bruine kleur subtiel samengaat met de roodkoperen stookketels. Zo is de distilleerderij, waar het zwaartepunt van de verbouwing lag, meer in de lijn van het geheel aangepast, met meer warme en historische materialen passend bij de plek en het openbare karakter van de ruimte.

De distilleerderij heeft, met het oog op de aantallen dagelijkse bezoekers, ook een meer representatief karakter gekregen. De verschillende ingrediënten, treksels en het stookproces zijn maximaal zichtbaar gemaakt en bepalen de sfeer van de distilleerderij. Dat geldt ook voor de techniek: kanalen en leidingen zijn in het zicht gelaten en maken van de distilleerderij een huiselijk fabriekje.


project: Verbouwing Wynand Fockink Amsterdam
opdrachtgever: Lucas Bols BV
architect: Inbo Amsterdam
team Inbo: Rowin Petersma, Frans Timmers, Sjouke Vink, Daphne Wiegers, Saxon Duckworth
ontwerp: 2012-2013
uitvoering: 2013
bouwkosten: 450.000 euro excl. inrichting en BTW
oppervlak: 300 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: Jurriens BV, Utrecht
Installatieadviseur: TBDV Installatieburo Veenendaal
constructeur: Tentij BV Heemskerk
 
15-04
2014

  Papageno Huis in Laren
Utiliteitsbouw
 
  De 19e eeuwse Villa Dennenoord in Laren zal worden verbouwd tot een huis voor jongeren met autisme.In het Papagenohuis komen 12 studio's waar jongeren op zichzelf kunnen wonen en de noodzakelijke zorg en begeleiding kunnen krijgen. Leidend thema voor het ontwerp is het vormgeven van een plek waar de bewoners maximaal in contact kunnen komen met de buitenwereld en waar de buitenwereld alle mogelijkheden krijgt om binnen te komen. Muziek is de drijvende kracht achter het Papagenohuis, als middel om de wereld naar binnen te halen én als middel voor de bewoners om contact te maken met elkaar, zich te uiten en sterker in de wereld te staan. Daarom krijgt het huis ook een publiek karakter. Op de begane grond komen een muziekzaal en een petit café. Hier worden zowel voor bewoners als voor andere belangstellenden activiteiten georganiseerd. In het nieuwe souterrain komen voorzieningen die specifiek gericht zijn op de bewoners, zoals therapieruimtes, een atelier, een fitnessruimte en een mediatheek.

Het Papagenohuis is een initiatief van de Stichting Papageno die in 1997 is opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden en zet zich in voor hulp aan kinderen en jongeren met autisme.

Team Inbo: Rowin Petersma, Rik Bakker, Tako Postma, Frans Timmers en Sjouke Vink.

artikel De Gelderlander
Stichting Papageno
 
30-01
2014