Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
+31 20 233 64 81
bureau@rowinpetersma.nl

privacyverklaring >
selectie
datum a/z type
24-12
2007

  'Een tempeltje voor de geest'
Utiliteitsbouw
 
  Prijsvraagontwerp voor "Een tempeltje voor de geest' in een
kloostertuin in Dordrecht.

In het ontwerp is de wens om een geleidelijke overgang van binnen naar
buiten te maken vormgegeven door het gebouwtje te verlengen met een tuinmuur
aan de noordrand van het terrein. Die muur vormt een beschutte, inleidende
buitenruimte naast het tempeltje. Bezoekers kunnen er op een bank wachten of
in de luwte uitkijken over de kloostertuin.
De tuinmuur en de gevels van het tempeltje zijn gemaakt van baksteen dat
identiek is aan de klinkerbestrating van de tuin. Zo zal het gebouwtje
zichtbaar zijn door zijn vorm en hoogte terwijl het zich tegelijkertijd
terughoudend en harmonieus voegt naar de gekozen materialen van de
inrichting van de kloostertuin.
Omdraaiing, tegenstelling en contrast zijn de leidende thema’s voor het
ontwerp van het tempeltje. Vanuit de robuuste en aardse werkelijkheid van
baksteen, cortenstaal en gras komt de bezoeker, via een smalle voorruimte,
in een binnenruimte waarin lichtheid, zachtheid, kleur en oneindigheid de
sfeer bepalen. In de voorruimte gaat de klinkerbestrating over in een blauwe
vilten vloerafwerking waar de bezoekers hun schoenen uit doen. Daarachter
verscholen bevindt zich de tempelruimte: zes meter hoog en aan de
binnenzijde volledig bekleedt met hetzelfde blauwe vilt.
Het dak van de ruimte is van glas. Daaronder is als plafond een transparant
fotografisch beeld als kunsttoepassing geplaatst. Bollende wanden en de
felle blauw-lichte kleur, maken de ontmoeting tussen plafond en wanden
onzichtbaar.
De blauwgekleurde transparante foto als plafond verbeeldt het zicht op het
aardoppervlak vanaf grote hoogte. Het beeld vormt de inverse van de
ruimtelijke ervaring van de tempelruimte; het biedt ons weer een blik op de
aarde en onszelf.

Projectgegevens:
Project: Titel:Prijsvraagontwerp voor "Een tempeltje voor de geest' in een
kloostertuin in Dordrecht.
Architect: Rowin Petersma en Thomas Elshuis
Medewerker; Edina Nemeth
Ontwerp: December 2007
 
21-09
2015

  2e fase bouw Gemeentehuis in volle gang
Utiliteitsbouw
 
  Na de verbouw van de voormalige productiehal 'Hal 12' van de BAT fabriek in Zevenaar tot het nieuwe publieksdeel van het Gemeentehuis, wordt sinds de zomer hard gewerkt aan fase 2 in het voormalige Turmac gebouw. Hier zullen de werkplekken van de meeste medewerkers van het gemeentehuis komen.
Het gebouw zal volledig geschikt gemaakt worden om volgens 'het nieuwe werken' te gaan werken. Medewerkers zullen geen vaste werkplek meer hebben maar overal in het gebouw een plek kunnen vinden die past bij het werk dat ze op dat moment moeten doen: open werkplekken, concentratie werkplekken, vergaderruimtes en plekken voor informeel overleg en contact. Tussen het Turmac gebouw en Hal 12 krijgt het gebouw een nieuw deel waarin ontmoeting en het informeel contact is samengebracht. Hier zijn de verdiepingen dmv vides en trappen met elkaar verbonden en zorgt een glazen gevel voor het contact met de omgeving en voor zicht vanaf de straat in de binnenwereld van het gemeentehuis.
 
15-07
2006

  Beheerders- en wasruimte P+R Zeeburg
Utiliteitsbouw
 
  DE BEHEERDERSRUIMTE: EEN STRALEND BAKEN LANGS DE IJTRAM

Naast de halte van de IJtram staat de beheerdersruimte die 24 uur per dag is bemand om het terrein te bewaken.
De funktie van de beheerdersruimte is tweeledig. Het is zowel de ruimte van waaruit door de beheerder toezicht wordt gehouden op het terrein, als de plek waar parkeerkaarten worden verkocht en betaald. Het gebouw moet daarom optimaal uitzicht over het terrein bieden en als gebouw goed zichtbaar langs het tracee van de IJtram en de weg van en naar de Piet Heintunnel.
Deze noofzaak heeft geleid tot een gebouw dat twee keer zo hoog is als programmatisch noodzakelijk. Het bestaat uit twee identieke op elkaar gestapelde stalen framewerken met elk een hoogte van 3 meter.
Het onderste frame bevat de beheerdersruimte zelf met een publiek en een privaat gedeelte, betaalbalie en sanitaire en opslagvoorzieningen. Deze zijn als losse elementen binnen het glazen gebouwtje geplaatst en zijn volledig van kops vurenhout gemaakt. Ze vormen één geheel met de van hetzelfde hout gemaakte vloer. De gevels zijn volledig van glas dat rondom geheel vrij blijft van aansluitingen met ander onderdelen van het gebouw. Hierdoor zal het gebouw bij nacht als een stralend baken werken. De stalen frames en de stalen kozijnen zijn thermische verzinkt en onbehandeld.
Het bovenste frame is de drager van een kunsttoepassing van beeldend kunstenaar Thomas Elshuis. die bestaat uit vier fotografische beelden. De beelden tonen op drift geraakte scheepcontainers die lijken te worden onderschept door kikvorsmannen op een boot.

De wasruimte is als een op zijn kant gezette zeecontainer achter op het terrein geplaatst. Hierin bevinden zich sanitaire voorzieningen voor buschauffers en bezoekers van het P+R terrein.

project: P+R terrein Zeeburgereiland
locatie: Zuiderzeeweg bij Piet Heintunnel Zeeburgereiland Amsterdam
opdrachtgever: Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer Gemeente Amsterdam en Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam
architect: Rowin Petersma i.s.m. Thomas Elshuis (kunst-toepassing)
medewerkers: Julien Kummer, Gilles Trevetin, Michl Sommer
ontwerp: 2004-2005
uitvoering: 2005
bouwkosten: 1.400.000 euro excl.BTW
oppervlakte plein: 16.000 m2
oppervlakte beheerdersruimte en wasruimte: 65 m2
aannemer maaiveldinrichting, verlichting en bebording: Dura Vermeer BV
aannemer beheerdersruimte: H.M.vanScheppingen BV
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV
 
01-08
2005

  Beheerdersruimte P+R Sloterdijk
Utiliteitsbouw
 
  DE BEHEERDERSRUIMTE: EEN STRALEND BAKEN TUSSEN DE AUTO'S

De funktie van de beheerdersruimte voor het P+R terrein in Sloterdijk is tweeledig. Het is zowel de ruimte van waaruit door de beheerder toezicht wordt gehouden op het terrein, als de plek waar parkeerkaarten worden verkocht en betaald. Het gebouw moet daarom optimaal uitzicht over het terrein bieden en als gebouw goed zichtbaar zijn tussen de zee van auto’s eromheen.

De zichtbaarheid in de amorfe omgeving heeft geleid tot een gebouw dat twee keer zo hoog is als programmatisch nood-zakelijk. Het bestaat uit twee identieke op elkaar gestapelde stalen frame-werken met elk een hoogte van 3 meter.
Het onderste frame bevat de beheerdersruimte zelf met een publiek en een privaat gedeelte, betaalbalie en sanitaire en opslagvoorzieningen. Deze zijn als losse elementen binnen het glazen gebouwtje geplaatst en zijn volledig van kops vurenhout gemaakt. Ze vormen één geheel met de van hetzelfde hout gemaakte vloer. De gevels zijn volledig van glas dat rondom geheel vrij blijft van aansluitingen met ander onderdelen van het gebouw. Hierdoor zal het gebouw bij nacht als een stralend baken werken. De stalen frames en de stalen kozijnen zijn thermische verzinkt en onbehandeld.
Het bovenste frame is de drager van een rondgaand fotografisch beeld als kunsttoepassing. Het beeld geeft verbeelding aan de dynamiek op deze plek in de stad en leidt tot een verbijzon-dering van plaats en funktie.

project: Herinrichting met beheerdersruimte P+R Sloterdijk
locatie: Piarcoplein Amsterdam Teleport
opdrachtgever: Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer Gemeente Amsterdam en Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam
architect: Rowin Petersma i.s.m. Thomas Elshuis (kunst-toepassing)
medewerkers: Julien Kummer, Thomas Krarup, Aura Melis
ontwerp: 2001-2004
uitvoering: 2004-2005
bouwkosten: 1.400.000 euro excl.BTW
oppervlakte plein: 16.000 m2
oppervlakte beheerdersruimte: 50 m2
aannemers herinrichting plein: Rutte Wegenvbouw BV en Wouters Bouw
aannemer beheerdersruimte: H.M.vanScheppingen BV
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV
 
08-06
2004

  Beheerdersruimte P+R Sloterdijk klaar
Utiliteitsbouw
 
  Nieuwe beheerdersruimte P+R terrein opgeleverd.

Kort geleden is de nieuwe beheerdersruimte voor het ‘Park en Ride’ terrein op het Piarcoplein in Sloterdijk opgeleverd. Daarmee is de eerste fase van de gehele vernieuwing van het Piarcoplein afgerond.
Het gebouwtje combineert funktionaliteit met verbeelding en bestaat uit twee identieke op elkaar gestapelde stalen frames. Het onderste biedt plaats aan de ruimte voor de beheerders en het publiek. Het bovenste frame is de drager van een kunstwerk in de vorm van een rondlopend transparant fotografisch beeld dat verbeelding geeft aan de dynamiek van de plek. De kunsttoepassing is van Thomas Elshuis die ook heeft mee-gewerkt aan het totale vernieuwingsplan voor het plein.

De bouw is uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Van Scheppingen uit Wilnis in opdracht van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de Gemeente Amsterdam.
 
30-01
2014

  Bij Wynand Fockink wordt weer gestookt
Utiliteitsbouw
 
  Na een voorbereiding van anderhalf jaar is de verbouwing van stokerij Wynand Fockink in het hartje van Amsterdam net voor de kerst afgerond.
In de loop der tijd waren de verschillende functies in de zes monumentale pandjes van Wynand Fockink, in een klein steegje achter de Dam, op een bijna toevallige manier aan elkaar vastgegroeid. In twee maanden tijd is de jeneverstokerij verbouwd tot een bijzondere plek waar het stoken, kopen en proeven van exquise jenevers en likeuren in één overweldigende typisch Amsterdamse sfeer zijn samengebracht.

Met de verbouwing zijn de verschillende functies op een logische manier naast elkaar gelegd. Met uitzondering van het proeflokaal zijn alle ruimten gestript en voorzien van nieuwe afwerkingen op vloer, wand en plafond. Daarbij was de zoektocht naar de oorspronkelijk kwaliteit van de historisch panden leidend. In veel gevallen volstond het om juist oude afwerkingen en het overbodige weg te halen. Historische kleuren zijn teruggebracht en in de distilleerderij is het oorspronkelijke baksteen weer zichtbaar gemaakt, waarvan de roodbruine kleur subtiel samengaat met de roodkoperen stookketels. De verschillende ingrediënten, treksels en het stookproces zijn maximaal zichtbaar gemaakt en bepalen de sfeer van de distilleerderij. Dat geldt ook voor de techniek: kanalen en leidingen zijn in het zicht gelaten en maken van de distilleerderij een huiselijk fabriekje.
Team Inbo: Rowin Petersma, Frans Timmers, Sjouke Vink en Daphne Wiegers.