Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
+31 20 233 64 81
bureau@rowinpetersma.nl

privacyverklaring >
selectie
datum a/z type
28-02
2024

  Nieuwbouw IKC Sloterdijk in volle gang
Interieur
 
  Spannende tijden met 3 basisscholen in aanbouw en verbouw !

Na een lange periode van papieren plannen en bouwvoorbereiding worden sinds de tweede helft van vorig jaar de Van Asch van Wijckschool in Utrecht en de Openbare Basisschool De Horizon (lokatie De Brenner) in Amsterdam verbouwd en is de nieuwbouw van IKC Sloterdijk in Amsterdam ook in volle gang.

Na de start van het ontwerpproces in 2019 zal in juni IKC Sloterdijk opgeleverd worden. In de plint van het woongebouw Floating Gardens zal dan de eerste basisschool in Amsterdam Sloterdijk gerealiseerd zijn. De school is vernieuwend in zijn opzet met een grote verscheidenheid aan verschillende leerruimtes, van heel groot voor groeps-doorbroken onderwijs tot intieme zelfstandige werkruimtes voor kleine groepjes leerlingen. De school is ontworpen om de ontwikkeling van kinderen van 0- 13 jaar, als een doorgaande lijn, zo vanzelfsprekend mogelijk te maken. De kinderopvang en de school van in totaal 23 groepen zijn daarom ruimtelijk als één geheel vormgegeven, geborgen en uitdagend, om te spelen, te leren, te groeien en te ontdekken. Een grote houten ‘ Berg’ vormt het hart van de school en verbindt de twee verdiepingen.
In opdracht van Stichting Westelijke Tuinsteden en Impuls, door Kwakkenbos en in samenwerking met Gemeente Amsterdam, Merosch, Imd, Healthy Buildings en Themelion
 
28-02
2024

  Verbouwing De Horizon bijna klaar
Interieur
 
  Spannende tijden met 3 basisscholen in aanbouw en verbouw !

Na een lange periode van papieren plannen en bouwvoorbereiding worden sinds de tweede helft van vorig jaar de Van Asch van Wijckschool in Utrecht en de Openbare Basisschool De Horizon (lokatie De Brenner) in Amsterdam verbouwd en is de nieuwbouw van IKC Sloterdijk in Amsterdam ook in volle gang.

8 jaar na de eerste studies en onderzoeken zal De Horizon als eerste binnenkort opgeleverd worden. Na ruim twintig jaar gehuisvest te zijn geweest in een gebouw dat niet als school was gebouwd, is datzelfde gebouw nu volledig verbouwd, verduurzaamd en omgevormd naar een volwaardige 10 groepige school met kinderopvang. Van een sombere, betonnen en grijze wereld is het gebouw veranderd in een lichte, transparante, open en sfeervolle school met nieuwe leerpleinen, zelfstandige werkruimtes en meer ruimtes voor de leerkrachten en de individuele begeleiding van leerlingen.
In opdracht van Stichting Westelijke Tuinsteden, door K Dekker Bouw en in samenwerking met Sineth, Syperda Hardy en De Ingenieursgroep.
 
03-07
2023

  Verbouw De Brenner volop bezig
Interieur
 
  De verbouw van Basisschool de Horizon aan de Brenner in Amsterdam Osdorp is in volle gang. Na de allereerste studies in 2016 is het super dat nu, bijna 7 jaar later, de ruwbouw
vorm begint te krijgen.De staalconstructies en de vloeren voor de nieuwe leerpleinen zijn geplaatst en op de meeste plekken zijnde nieuwe sparingen in de binnengevels gemaakt. Daardoor zullen straks de groepsruimtes ruimtelijk met deleerpleinen verbonden zijn en wordt
het middengebied op de begane grond vergroot en is er genoeg ruimtevoor een bibliotheek met werk-en speelplekken op de begane griod, als nieuw hart van de school !
De enorme uitdaging om, in een niet als school ontworpen gebouw met eenverdiepingshoogte van bruto 2700 mm, de ruimtelijke en installatietechnische puzzel te leggen, is nu bijna voltooid waardoor de aannemer in volle vaart verder kan. De leerlingen en het schoolteam kunnen dan begin 2024 weer terug naar hun vernieuwde school !
 
01-07
2021

  Verbouwing woning Amstelveld klaar
Interieur
 
  Na een verbouwing van ruim een half jaar is de verbouwing van deze prachtig aan het Amstelveld in Amsterdam gelegen woning klaar. Net boven de boomtoppen met uitzicht over de binnenstad en pal op de zon ligt de woning op de bovenste twee verdiepingen van eenpand uit de jaren 50. Het appartement is ruimtelijk en technisch verbouwd tot een lichte, comfortabele en stedelijke plek.
We hebben voor de opdrachtgever een plan kunnen maken voor zowel de bouwkundige en installatietechnische verbouwing als de volledige binnenafwerking en de maatwerk kastenwanden, keuken en badkamerinrichtingen. Zo waren we in staat om een prettig, licht, flexibel en rustig totaalbeeld te maken met voldoende ruimte voor de kunst van de opdrachtgever.

De oorspronkelijk lege onderste verdieping is ‘gevuld’ met een gecombineerde logeer-en badkamer, een masterbedroom en een vrijstaand bad als eyecatcher. Alle ruimtes zijn hier door brede schuifwanden van elkaar gescheiden en te koppelen waardoor, ondanks de verdeling is verschillende ruimtes en een maximale openheid. De bovenste verdieping is maximaal open gelaten en als één ongedeelde woonkamer met keuken ontworpen, direct gelegen aan het woningbrede terras en het fantastische uitzicht over de stad.
Op beide verdiepingen is de indeling gebaseerd op maximale openheid en zicht naar buiten en de bijzondere ligging aan het Amstelveld. In de plannen wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst aan de achterzijde een liftaanbouw te maken.
 
24-12
2020

  Turmac Cultuurfabriek in de PI
Interieur
 
  Superleuk en mooie aandacht in de 'PI-project en interieur' voor de transformatie van Hal 12 tot de Turmac Cultuurfabriek waarvoor wij samen met Studio Groen en Schild de plannen maakten.
Te zien op de site van de PI (zie hier) maar het nieuwe nummer is nu ook verschenen !
Hopelijk kunnen we elkaar weer snel in het nieuwe jaar zien om met iedereen, met wie we aan het project hebben gewerkt en die de realisatie mogelijk hebben gemaakt, samen het mooie resultaat in de hal te vieren !
Klik hier om het artikel te downloaden.
 
20-11
2020

  Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar
Interieur
 
  De transformatie van Hal 12 van de voormalige fabriek van British American Tobacco

Wat ooit in 2013 begon als een wild idee is nu werkelijkheid geworden! Als sluitstuk van de transformatie van de gebouwen van de voormalig BAT sigarettenfabriek in Zevenaar is de verbouwing van de oude productiehal uit 1952 'Hal 12’ klaar en heeft de hal definitief zijn nieuwe naam gekregen: Turmac Cultuurfabriek.

Van een indrukwekkende ongedeelde fabriekshal van 7200 m2 is de hal getransformeerd in een multifunctio-neel gebouw voor culturele, sociaal- maatschappelijke en gemeentelijke organisaties. Behalve de publieks-dienstverlening van de gemeente en de raadszaal en de werkplekken van de Regionale Sociale Dienst zijn er de bibliotheek Liemers, het Liemers Museum, het Filmhuis Zevenaar, werk-, cursus- en vergaderruimtes, het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg, zorginstelling Caleidoz Welzijn, de Volksuniversiteit, een grand café en een grote evenementenruimte in de hal gekomen. Vanaf het najaar zullen deze organisaties allerlei programma's en dienstverlening bieden aan de bewoners van De Liemers.

Het programma van eisen en het ontwerp zijn in nauwe samenwerking met alle gebruikers tot stand gekomen. De verhuizing naar de hal betekende voor alle organisaties niet alleen een nieuwe plek maar ook een nieuwe samenwerking met elkaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. De meeste ruimtes zijn ontworpen om door iedereen gebruikt te kunnen worden en een aantal multifunctionele ruimtes bieden mogelijkheden voor allerlei spontane activiteiten en het toekomstig gebruik van de hal. De grote evenementenruimte, onderdeel van het horecaconcept, is flexibel in te richten voor bijeenkomsten, festivals, beurzen en concerten.

Vertrekpunt voor het ontwerp was maximaal behoud van de bestaande hal, een gemeentelijk monument. De hal is open en ruimtelijk gebleven met lange zichtlijnen, grote daklichten en een indrukwekkende staalcon-structie. De oude fabrieksvloeren, de plafonds, de oude leidingen en de stalen draagconstructie zijn overal zichtbaar gehouden waardoor de sfeer van de oude hal nog steeds goed voelbaar is. De hal is groots gelaten en door toevoeging van nieuwe warme materialen en kleuren tegelijkertijd intiem gemaakt.

Centraal in de hal zijn drie vrijstaande houten volumes geplaatst waarin de horecakeuken, de filmzalen en een multifunctionele ruimte een plek hebben gekregen. Als eigenzinnige elementen, direct geplaatst op de oude fabrieksvloer en los gehouden van het dak, bepalen ze de nieuwe sfeer in de hal. Rondom deze houten do-zen is een vrij indeelbare ruimte gecreëerd. De grootste ruimte is de bibliotheek die dubbel hoog aan de noordzijde van de hal ligt. Hier is een bestaande tussenverdieping, waar vroeger de kantoren van de fabriek lagen, gehandhaafd en die nu plaats biedt aan flexibele werkruimtes voor alle gebruikers. Plafondhoge houten boekenkasten, aan beide kanten van de bibli-otheek, benadrukken de grote hoogte en geven de ruimte een huiselijke sfeer.

Duurzaamheid is hier geen toverwoord maar overal in het project toegepast. Naast de herbestemming van de productiehal zelf zijn op verschillende plekken materialen hergebruikt. Zo zijn de vrijstaande volumes bekleed met hergebruikte blankhouten vloerdelen die in een ruitpatroon zijn aangebracht, refererend aan het metsel-werk patroon van de gevels en de oude pallets waar de hal vroeger vol mee stond. Oude overheaddeuren uit de gesloopte hallen achter HAL12 zijn hergebruikt in de evenementenruimte. De bibliotheek en het café zijn vooral met tweedehands meubilair ingericht. Bestaande elementen zijn aangevuld met innovatieve nieuwe onderdelen zoals armaturen met LED verlichting en het enorme dak van de hal is volledig volgelegd met zon-nepanelen die behalve de hal zelf ook de omliggende woningen van energie voorzien. Zo is op alle niveaus een spannende mix van oud en nieuw ontstaan.

Opdrachtgever: Gemeente Zevenaar
Ontwerp: Bureau Rowin Petersma en Studio Groen + Schild
Team Bureau Rowin Petersma: Rowin Petersma, Adalberto Pacheco en Susanne Vruwink
Team Studio Groen + Schild: Ellen Schild en Thijs Bongers
Ontwerp interieur Liemers Museum: Opera Amsterdam
Projectmanagement: BOAG en Bureau Band
Aannemer: BINX Smartility
Interieur: Gieskes Interieurbouw
Adviseur installaties: Nelissen Ingenieursbureau
Adviseur constructies: Wiggers Ingenieursbureau
Fotografie: Kees Hummel en Mike BInk
 
09-09
2020

  Turmac Cultuurfabriek genomineerd !
Interieur
 
  De Turmac Cultuufabriek is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor de Ruimtelijke Kwaliteit 2020. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een plan dat is gerealiseerd in de provincie Gelderland.Dit jaar is het thema 'Brede blik op ruimte’ en tot 14 december kan het publiek stemmen voor de publieksprijs. Een vakjury zal ook een winnaar van de juryprijs kiezen.
Stem hier en gebruik #GPRK2020.
 
14-05
2020

  Definitief ontwerp 'Het Meesterwerk'
Interieur
 
  Na een intensieve periode waarin we samen met de gemeente Amsterdam, de school, het kinderdagverblijf, Orange Architects en de adviseurs hebben gewerkt aan het definitief ontwerp, is vandaag de eerste fase van de aanvraag omgevingsvergunning van basisschool met kinderdagverblijf 'Het Meesterwerk’ in Amsterdam Sloterdijk ingediend.

Na eerdere goedkeuring van het plan door de supervisor en een positief advies naar aanleiding van de toets door de gemeente is het ontwerp nu definitief vastgesteld. De verschillende ruimtelijke procedures kunnen nu gestart worden en omdat dit even tijd kost zullen we na de zomer verder gaan met de verdere uitwerking van het plan voor de aanbesteding en de uiteindelijke uitvoering.
 
01-03
2020

  Transfomatie Hal 12 Zevenaar bijna klaar
Interieur
 
  Wat in 2013 begon als een wild idee, is werkelijkheid geworden! Als sluitstuk van de transformatie van de voormalige BAT sigarettenfabriek in Zevenaar is de verbouwing van de oude productiehal uit 1952 'Hal 12’ bijna klaar! De indrukwekkende hal van 7200 m2 is getransformeerd in een bruisend multifunctioneel gebouw met culturele, sociaal- maatschap-pelijke en gemeentehuis-functies. Behalve de publieksdienstverlening, de raadszaal en de Regionale Sociale Dienst zijn er nu een bibliotheek, het Liemers museum, filmzalen, werk-, cursus- en vergader-ruimtes, het streekarchief, Caleidoz, een café en een grote evenemen-tenruimte. De hal is open en ruimtelijk gebleven met lange zichtlijnen, grote daklichten, de stalen draag-constructie en de mooie hoogte. De oude fabrieksvloeren, de plafonds en de leidingen zijn overal gehandhaafd en materialen uit het BAT complex of de omgeving zijn hergebruikt. Zo is de oude sfeer levend gehouden en aangevuld met nieuwe warme materialen, kleuren en plekken die de hal groots laten en intiem maken. In april zullen alle gebruikers naar de hal zijn verhuisd en wordt de vernieuwde hal geopend !
(I.s.m. de Gemeente Zevenaar, Boag, Bureau Band, Binx Smartility, Nelissen, Studio Groen en Schild, Joost de Beij, Wiggers, Gieskes en de gebruikers van Hal 12)
 
05-01
2020

  Ontwerp penthouse Amsterdam klaar.
Interieur
 
  Nadat wij in de zomer de opdracht hadden gekregen, hebben we op de valreep van het oude jaar het definitief ontwerp afgerond voor de verbouwing van een penthouse aan het Amstelveld in het centrum van Amsterdam.
Net boven de boomtoppen met uitzicht over de binnenstad en pal op de zon, ligt dit appartementop de bovenste twee verdiepingen van een pand uit de jaren 50. Het appartement zal ruimtelijk en technisch worden verbouwd tot een lichte, comfortabele en stedelijke plek. De nu lege onderste verdieping zal straks ‘gevuld’ worden met een gecombineerde logeer-en badkamer, een masterbedroom en een vrijstaande houten badkamer als eyecatcher. De bovenste verdieping blijft maximaal open en wordt de woonkamer met keuken direct gelegen aan het woningbrede terras en het fantastische uitzicht over de stad.
Op beide verdiepingen is de indeling gebaseerd op maximale openheid en zicht naar buiten en de bijzondere ligging aan het Amstelveld. In de plannen wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst aan de achterzijde een liftaanbouw te maken.
 
01-10
2019

  'House of Bols' midden in de stad
Interieur
 
  Het vernieuwde hoofdkantoor van Lucas Bols in Amsterdam

Het hoofdkantoor van Lucas Bols is gevestigd aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam midden in het Museumkwartier van de stad en schuin tegenover het Van Goghmuseum. Verdeeld over drie 19e eeuwse panden zijn behalve de kantoren ook de Bartending Academie en de Bols Experience en een winkel in de panden gevestigd. Bols heeft op deze manier zowel voor publiek toegankelijke ruimtes als werkruimtes bij elkaar gebracht op één plek in Amsterdam waar het bedrijf ooit in 1575 was begonnen.

Begin dit jaar hebben de medewerkers van Lucas Bols hun geheel vernieuwde kantoor na een verbouwing van 6 maanden weer in gebruik genomen. Daarmee is iedereen weer terug in de 3 panden aan de Paulus Potterstraat waar ook de Bols Bartending Academy en de Bols Experience zijn gevestigd.

Sinds de terugkeer van het uit 1575 stammende bedrijf naar Amsterdam in 2006, heeft Lucas Bols een gestage groei doorgemaakt in Nederland en daarbuiten. Voor Bols betekende de groei, ruim 12 jaar later, een logisch moment voor de verdere ontwikkeling en vernieuwing van het bedrijf. Onderdeel hiervan was de geleidelijke verandering in de interne manier van werken naar een meer open, transparante en flexibele organisatie die past bij het toenemende internationale en moderne karakter van het bedrijf. Onderdeel van die transitie was ook de fysieke werkomgeving van de kantoren zelf.

Voor de verbouwing bestond het kantoorgedeelte uit een verzameling kleinere werkruimtes die weinig of geen ruimtelijke relatie met elkaar hadden. De ruimtes waren vol en donker en boden geen mogelijkheid voor de medewerkers om elkaar te ontmoeten. Een grote bestaande hal op beide verdiepingen, met gesloten wanden rondom, ontnam het zicht op de omliggen- de ruimtes en gaf het kantoor een ondoordringbare en afstandelijke sfeer.

Het kantoor is daarom getransformeerd van die oude klassieke en corporate opzet naar een open en transparante werkomgeving op basis van de uitgangspunten van het ‘nieuwe werken’. Medewerkers hebben geen vaste plekken meer maar afhankelijk van het type werk en overleg kunnen ze kiezen uit verschillende soorten werk-en overlegplekken. Van heel open tot afgesloten om je te kunnen concentreren, van formeel en zakelijk voor ‘hoog’ bezoek tot informeel voor contact en overleg. Zo is de nieuwe werkomgeving van Bols nu optimaal gericht op ontmoeting, samenwerking en het groeiende internationale karakter van het bedrijf.

Op de eerste verdieping, gelegen op de overgang tussen de werkruimtes en de publieksruimtes, is een nieuw werkcafé gemaakt dat ruimte biedt voor ontmoeting met bezoekers, informeel overleg, presentaties, lunch en koffie.
De werkruimtes op de tweede en derde verdieping zijn open met elkaar verbonden via een vide waarin een reusachtig flessenrek hangt dat als een driedimensionaal display de producten van Bols laat zien.

Het totale oppervlak van de werkruimtes en het werkcafé bedraagt ruim 950 m2 waar in totaal ca. 40 verschillende soorten werkplekken zijn gecreeërd. Door de ruime wijze waarop de werkplekken in de ruimtes zijn verdeeld en de open en flexibele opzet, is het mogelijk om nog flink te groeien en lang gevestigd te blijven op deze mooie plek midden in Amsterdam.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Lucas Bols Amsterdam BV
Aannemer: Derksen en Singerling, Amsterdam
Architect: Bureau Rowin Petersma, Amsterdam
Adviseur constructie: Ingenieursgroep, Amsterdam
Adviseur installaties: Ingenieursbureau Linssen, Amsterdam
Adviseur brandveiligheid: Nelissen Ingenieurs, Eindhoven
Uitvoering E-installaties: Kromwijk Elektro, Woerden
Uitvoering W-installaties: Homij Technische Installaties, Amsterdam
Ontwerp en voorbereiding: mei 2017-juli 2018
Bouw: juli 2018-januari 2019
 
23-09
2019

  Geselecteerd voor De Horizon !
Interieur
 
  Vorige week hebben we gehoord dat we de architectenselectie voor de verbouwing van de dependance van de Openbare Daltonbasisschool De Horizon in Amsterdam Osdorp hebben gewonnen. We zijn superblij en zien ernaar
uit om samen met de opdrachtgever en het schoolteam te gaan starten. We zullen dat snel gaan doen zodat de school in de zomer van 2020 kan verhuizen en de bouw kan starten. In de zomer van 2021 zullen de leerlingen en leerkrachten dan weer terugkeren in de geheel vernieuwde school.
 
01-08
2019

  Opdracht verbouwing penthouse Amsterdam
Interieur
 
  Ons bureau heeft opdracht gekregen voor de verbouwingsplannen van een penthouse aan het Amstelveld in het centrum van Amsterdam.
Net boven de boomtoppen met uitzicht over de binnenstad en pal op de zon, ligt dit appartement op de bovenste twee verdiepingen van een pand uit de jaren 50. Het appartement zal ruimtelijk en technisch worden verbouwd tot een lichte, comfortabele en stedelijke plek voor de opdrachtgevers die al lang in de stad wonen en bewust de stap naar hartje binnenstad maken. Niet zo gek als je bedenkt dat het Amstelveld één van de mooiste en groenste oases in de binnenstad is.
 
22-05
2019

  Kantoor Lucas Bols op Architectenweb
Interieur
 
  Voor het artikel klik hier
 
08-02
2019

  Kantoor Lucas Bols in gebruik genomen
Interieur
 
  Op 28 januari jl. hebben de medewerkers van Lucas Bols hun geheel vernieuwde kantoor na een verbouwing van 6 maanden weer in gebruik genomen. Daarmee is iedereen weer terug in de 3 panden aan de Paulus Potterstraat waar ook de Bols Bartending Academy en de Bols Experience zijn gevestigd. De terugkomst betekent de defintieve stap naar een nieuwe manier van flexibel werken voor de medewerkers en biedt nieuwe mogelijkheden om in de toekomst te vernieuwen en te groeien. Hiervoor zijn de 3 kantoorverdiepingen volledig getransformeerd van een zware ‘corporate’ sfeer met allemaal afgesloten kantoorruimtes naar open en lichte ruimtes die open met elkaar zijn verbonden. Zo is een lichte en transparante werkomgeving ontstaan met allerlei ruimtes voor verschilende soorten werkzaamheden: open werkruimtes, formele en informele werk-en overlegplekken en een nieuw werkcafé op de eerste verdieping met uitzicht over het Museumplein.
 
30-08
2018

  Start verbouwing hoofdkantoor Lucas Bols
Interieur
 
  Ruim een jaar na de eerste schetsvoorstellen is er 6 weken geleden gestart met de verbouwing van het hoofdkantoor van Lucas Bols in Amsterdam en hebben de medewerkers onlangs tijdens de Hard Hat Tour een eerste kijkje kunnen nemen in de inmiddels volledig gestripte ruimtes. Ondanks de ruwbouw van dit moment was al goed zichtbaar hoe de ruimtes straks de basis zullen gaan vormen voor de nieuwe open werkomgeving zonder vaste werkplekken met ruimtes voor ontmoeting, concentratie, overleg én een werkcafé. Begin november verhuizen de medewerkers terug naar het volledig vernieuwde kantoor maar voor die tijd komt er zeker nog een tweede Hard Hat Tour !
 
01-07
2018

  Verbouwing woonhuis Java-eiland klaar
Interieur
 
  Onlangs is de verbouwing van een woonhuis aan de Seranggracht op het Java-eiland in Amsterdam opgeleverd.
Het huis ligt aan één van de dwarsgrachtjes die een kenmerkend onderdeel zijn van het nieuwe woongebied aan de oostkant van de stad dat is ontstaan aan het eind van jaren 90. De grachtjes hebben een verassend intieme sfeer in de grootstedelijke opzet van het gebied gelegen tussen het het IJ en het binnenwater aan de zuidkant. De kleinschaligheid aan de grachtjes wordt ondersteund door een bebouwing van individuele en verschillend vormgegeven hedendaagse grachtenpanden.
Het betreffende pand, gebouwd in 2000, bestaat uit 5 smalle en ondiepe verdiepingen. De begane grond en de 1e verdieping waren ruimtelijk met een vide en binnentrap met elkaar verbonden. De daarboven gelegen verdiepingen hadden een aantal introverte slaap-en werkruimtes zonder veel relatie met de rest van het huis.
Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was het meer tot één geheel maken van het huis en het openen van alle verdiepingen van voor tot achtergevel tot een 3D ‘doorzonwoning’. Het gehele interieur is vernieuwd en ontworpen om het ruimtelijk concept van het plan te ondersteunen en een nieuwe en hedendaagse sfeer en uitstraling krijgen. Het huis is wit en licht gemaakt en vormgegeven als een neutrale basis met lange diagonale doorzichten en verbindingen tussen alle ruimtes. Hiervoor zijn nieuwe vides gemaakt en bestaande vides vergoot. Alle kozijnen in de achtergevel zijn vervangen door nieuwe schuifpuien, dunner en opener dan de oude om nog meer licht binnen te halen en een abstracter beeld te creëren dat past bij het interieur.

Projectgegevens
Opdrachtgevers: Monika Veric en Francis Condon
Ontwerp: Rowin Petersma m.n.v. Susanne Vruwink en Gilles Trevetin
Advies constructie: Ingenieursgroep, Amsterdam
Uitvoering: Bon Bouw, Loenen a/d Vecht
 
01-02
2018

  Opdracht verbouwing hoofdkantoor Bols
Interieur
 
  Nadat we in de zomer van 2017 een eerste oriënterende studie hadden uitgevoerd, hebben we onlangs opdracht gekregen voor de verdere uitwerking van het ontwerp voor de verbouwing van het hoofdkantoor van Lucas Bols aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam. Sinds de terugkeer van het uit 1575 stammende bedrijf naar Amsterdam in 2006, heeft
Lucas Bols een gestage groei doorgemaakt in Nederland en daarbuiten. Voor Bols betekent de groei, nu 12 jaar later, een logisch moment voor de verdere ontwikkeling en vernieuwing van het bedrijf. Onderdeel hiervan is de geleidelijke verandering in de interne manier van werken naar een meer open, transparante en flexibele organisatie die past bij het toenemende internationale en moderne karakter van het bedrijf. Onderdeel van die transitie is ook de fysieke werkomgeving van de kantoren zelf.
Het kantoor zal daarom transformeren van de huidige klassieke en meer corporate opzet naar een veel openere en transparantere werkomgeving op basis van de uitgangspunten van het ‘nieuwe werken’. Medewerkers zullen geen vaste plekken meer hebben maar afhankelijk van het type werk en overleg kunnen kiezen uit verschillende soorten werk-en overlegplekken. Van heel open tot afgesloten om je te kunnen concentreren, van formeel en zakelijk voor ‘hoog’ bezoek tot informeel voor contact en overleg.
De toekomstige werkomgeving van Bols zal daardoor optimaal gericht zijn op ontmoeting, samenwerking en het groeiende internationale karakter van het bedrijf. Het kantoor zal ook een meer toegankelijker karakter krijgen in aansluiting op de Bartending Academy en de House of Bols. Op de eerste verdieping zal een nieuw werkcafé ruimte bieden voor ontmoeting met bezoekers, informeel overleg, presentaties, lunch en koffie.
 
15-11
2017

  Opdracht verbouwing woonhuis Java-eiland
Interieur
 
  Onlangs hebben we opdracht gekregen voor de verbouwing van één van de grachtenpandjes op het Java-eiland in Amsterdam. Het langgerekte Java-eiland in het oosten van Amsterdam, ontwikkeld als nieuw woongebied in de jaren 90 en begin 2000, wordt gekenmerkt door de combinatie van grootstedelijke bebouwing aan de beide kadekanten met daartussen een geborgen en kleinschalige woonsfeer van hoven en dwarsgrachtjes. De kleinschaligheid aan de grachtjes wordt ondersteund door een bebouwing van individuele en verschillend vormgegeven hedendaagse grachtenpanden.
Het betreffende pand, gebouwd in 2000, bestaat uit 5 smalle en ondiepe gestapelde verdiepingen. De begane grond en de 1e verdieping zijn ruimtelijk met een vide en binnentrap met elkaar verbonden. De daarboven gelegen verdiepingen bevatten een aantal introverte slaap-en werkruimtes zonder veel relatie met de rest van het huis. Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp zal worden het meer tot één geheel maken van het huis en het openen van alle verdiepingen van voor tot achtergevel tot een 3D ‘doorzonwoning’.Verder zal het gehele interieur worden vernieuwd en een nieuwe en hedendaagse sfeer en uitstraling krijgen.
 
31-10
2017

  Woonhuis 26K6 op IJburg opgeleverd
Interieur
 
  Woonhuis 26K6 is net voor de zomer opgeleverd en na een bouwperiode van ruim 7 maanden hebben de bewoners op 3 juni jl hun intrek genomen in hun nieuwe huis. Het woonhuis staat aan de Bert Haanstrakade op IJburg in Amsterdam en is onderdeel van de ‘Create fase 2’ vrije kavels aan de noordzijde van het Haveneiland.

De spectaculaire locatie van deze kavels aan het IJ met Durgerdam aan de horizon was een van de belangrijkste aanleidingen voor het ontwerp van woonhuis 26K6. Dankzij het verdiepingshoge raam in de 4,20 meter hoge woonkamer op de eerste verdieping aan de voorzijde, genieten de bewoners dagelijks van dit overweldigende uitzicht.

Om het contact met het IJ niet te beperken tot alleen de voorkant van het huis is de woonkamer via een split-level verbonden met de eveneens 4,20 meter hoge eetkeuken aan de achterzijde van de woning. De keuken ligt een halve verdieping hoger dan de woonkamer. Door de woonkamer en de eetkeuken via een open trap met elkaar te verbinden is een visueel doorlopende ruimte ontstaan die de straat- en de tuinzijde van de woning verbindt met elkaar – en het IJ.

Behalve vanuit de woonkamer en de keuken is het IJ ook nog vanaf andere plekken in het huis zichtbaar: de studeerplek op het ‘binnenbalkon’ boven de keuken en de slaapkamer aan de voorzijde op de tweede verdieping. Omdat het binnenbalkon een halve verdieping hoger ligt dan de woonkamer, is ook deze plek visueel verbonden met het IJ. Het binnenbalkon vormt daarnaast de verbinding met twee kinderkamers aan de achterzijde.
Bovenin het huis op de 2e verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer. Deze ruimtes zijn meer besloten ontworpen ten opzichte van de andere ruimtes in het huis.

De afwerking van de ruimtes is basic en neutraal en staat ten dienste van de ruimteijkheid en het lichte, neutrale en open karakter van het huis. De wanden zijn wit gestuct., de plafonds zijn van onbehandeld beton, net als de binnenzijde van de achtergevel. De vloeren zijn afgewerkt met een lichtgrijze gietvloer.

Centraal in het huis worden alle ruimtes met elkaar verbonden door open stalen trappen waarvan de onderdelen zo dun en licht mogeijk gedetailleerd zijn om het doorzicht door het huis van voor naar achteren optimaal mogelijk te maken.

In tegenstelling tot het interieur is het exterieur donker van kleur. Door middel van dunne stalen vertikale profielen is het metselwerk van de voorgevel in staande panelen verdeeld waarvan de verdeling overeenkomt met die van de grote gevelpuien. Hierdoor krijgt het huis een vertikale en eigenzinnige uitstraling en het oogt als een groot meubelstuk tussen de andere huizen.

Opdrachtgevers: Hendrike Grootenhuis en Erik Tanis, Amsterdam
Ontwerp: Bureau Rowin Petersma, Amsterdam
Constructeur: Ingenieursgroep, Amsterdam
Aannemer: Van Baaren Aannemers, Lopik
Meubels: Meubelmakerij Het Woud, Weesp

Ontwerp: mei 2015 – augustus 2016
Bouw: oktober 2016 – juni 2017
 
08-08
2017

  Nieuwersluis Huis
Interieur
 
  Na een bouwtijd van ruim een half jaar is het verbouwde Nieuwersluis Huis imiddels al weereen paar maanden klaar. Net op tijd opgeleverd voor de bewoners om te genieten van hettoen beginnende voorjaar op deze bijzondere plek aan de Vecht vlakbij Breukelen.

Het uitgangspunt voor de verbouwing was behoud van de oorspronkelijke charme van het 'Hans en Grietje’-achtige huis en tegelijkertijd een eigentijdse en moderne transformatie op basis van de wensen van de opdrachtgevers.

Het karakteristieke houten huis, bestaande uit een begane grond met een kapverdieping, wasin de loop van de jaren verschillende keren op provisorische wijze was verbouwd enuitgebreid en verkeerde in slechte staat. Daarom was het, naast het verbouwen van het interieur, ook nodig om het casco ingrijpend te renoveren, te verbeteren en plaatselijk defundering te herstellen.

In de situatie voor de verbouwing had het huis lage en benauwde ruimtes met weinig daglicht. De ruimtes waren bovendien klein en hadden geen ruimtelijke relatie met elkaar of met de buitenruimte. De bijzondere ligging van de woning in het groen en op slechts 30 meter afstand van de Vecht waren daardoor nauwelijks in het huis te ervaren.

De transformatie waarbij het interieur ruim en licht is gemaakt en de binnen-en buitenruimte aan alle kanten visueel met elkaar verbonden zijn, is in grote lijnen gerealiseerd door drie eenvoudige en doeltreffende ruimtelijke ingrepen.

Als eerste is op de al bestaande uitbouw van de keuken een dakopbouw met een daklicht geplaatst. De keuken is hierdoor plaatselijk veel hoger en veel lichter geworden. Als tweede is de woonkamer dankzij een vide plaatselijk dubbelhoog gemaakt en verbonden met de entresol op de verdieping. Grenzend hieraan is in de kopgevel een vijf meter hoog verticaal raam geplaatst. Dit raam reflecteert de dubbelhoge woonkamer en biedt vanaf de entresol
zicht naar buiten.

Verder is aan het meer informele woongedeelte, aan de andere zijde van het huis grenzend aan de keuken, een glazen uitbouw met een groot daklicht en vide gemaakt die de ruimte vergroot, verhoogt en het huis opent naar de tuin en de daar aanwezige magnoliaboom.

Door, met uitzondering van de slaapkamer met badkamer op de verdieping, de ruimtes in het huis te vergroten, verhogen en zo open mogelijk met elkaar te verbinden, voelt het huis nu als één continue ruimte met verschillende sferen en plekken, met lange zichtlijnen binnen en veel contact met de buitenruimte.

Op strategische plaatsen zijn bovendien binnenwanden verwijderd, doorgangen verbreed en nieuwe sparingen gemaakt om zoveel mogelijk lange zichtlijnen en de grote maten in het huis voelbaar te maken.

Vanwege de wens van de opdrachtgevers om het huis ook aan de buitenzijde een rustiger en meer abstract uiterlijk te geven, is het huis geheel zwart geschilderd. De tamelijk pittoreske detaillering en de overdaad aan kleuren, tinten en vormen die in de loop van de jaren waren ontstaan, zijn door deze ingreep ongedaan gemaakt. Door bovendien ook enkele dakkapellen en ramen te verwijderen en een nieuwe glazen luifel boven de entree toe te voegen, heeft het huis aan de buitenkant een veel eenduidigere, spannendere en meer hedendaagse vorm en leesbaarheid gekregen.

Binnen de dorpse sfeer en de veelheid aan verschillende bebouwingssvormen in dit deel van Nieuwersluis vormt het Nieuwersluis Huis nu een heel eigen en uitgesproken wereld in een prachtige en bijzondere groene omgeving.

Projectgegevens:
Project: Verbouwing Nieuwersluis Huis
Opdrachtgevers: Ton Keunen en Koos van Plateringen
Aannemer: Bon Bouw, Loenen a/d Vecht
Projectarchitect: Rowin Petersma
Medewerkers: Gilles Trevetin, Adalberto Pacheco
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV
BVO: 250 m2
Ontwerp: 2015-2016
Uitvoering: 2016-2017
 
23-04
2017

  Bouw woonhuis 119b216 gaat hard
Interieur
 
  De bouw van Woonhuis 26K6 op IJburg is in volle gang. De gevels zijn klaar en terwijl de aannemer druk bezig is met de afbouw van het interieur en de inrichting verheugen de toekomstige bewoners zich op hun nieuwe huis en het overweldigende uitzicht over het IJ. Twee split-level geschakelde woonruimtes van 4 meter hoog verbinden straks de straat-en de tuinzijde en maken het huis tot één ruimtelijke geheel.
 
15-12
2016

  De bouw van Woonhuis 26K6 gestart
Interieur
 
  De bouw van Woonhuis 26K6 als onderdeel van Create Fase 2 op IJburg is gestart! De eerste verdiepingsvloer is gestort en het spectaculaire uitzicht over het Buitenij richting Durgerdam is door de opdrachtgevers afgelopen weekend voor de eerste keer op de bouw 'getest'. Woonhuis 26K6 wordt gebouwd door Van Baaren Aannemers en de oplevering is in april 2017.
 
30-10
2016

  Monumentale woning in een nieuw daglicht
Interieur
 
  Kort voor de zomer is de verbouwing van een appartement aan het Vondelpark in Amsterdam afgerond en nu zijn de foto’s gemaakt door Luuk Kramer klaar !
Het appartement ligt op de bovenste twee verdiepingen van een vrijstaand, door Cuypers ontworpen, dubbel woonhuis omgeven door groen. Een van beide woonhuizen had in de afgelopen decennia grote veranderingen ondergaan. Het huis was in een reeks van verbouwingen in de jaren 80 en 90 gesplitst in verschillende appartementen waardoor de oorspronkelijk karakteristiek van het woonhuis met de reeks van verschillende vertrekken en sferen was verdwenen.

De verschillende verbouwingen hadden het appartement zelf ook steeds verder weggebracht van het origineel wat betreft het oorspronkelijke materiaalgebruik en de ruimtelijkheid. Verlaagde plafonds, weggetimmerde daklichten en later ingebouwde badkamers hadden weinig heel gelaten van de oorspronkelijke kwaliteit.

Het belangrijkste doel van de verbouwing was het zoveel mogelijke terugbrengen van die oude kwaliteit. Ruimtes hebben weer hun oorspronkelijke hoogte teruggekregen, verbindingen tussen ruimtes die verloren waren gegaan, zijn weer hersteld en het appartement is door een aantal moderne ingrepen,weer licht en ruimtelijk gemaakt.

Het hart van de verbouwde woning wordt gevormd door een oud daklicht dat oorspronkelijke boven het trappenhuis was gelegen maar in de loop der tijd was ‘verdwenen’ achter spiegels en plafonds van een later gemaakte badkamer. Deze ruimte vormt de sleutel van het plan. Het daklicht is weer zichtbaar gemaakt en vernieuwd. Het midden van de woning is ‘opengebroken’ door het gedeeltelijk verwijderen van binnenwanden en het plaatsen van een nieuwe trap. Hierdoor komt het daglicht weer diep in de woning, zijn de twee verdiepingen weer tot één geheel met elkaar verbonden en is de buitenwereld en de parkachtige omgeving weer voelbaar in het appartement.

Naast de ruimtelijke aanpassingen heeft het appartement een facelift in kleur-en materiaal-gebruik ondergaan waarbij lichte kleuren en moderne aanpassingen zijn gecombineerd met het terugbrengen van een meer klassieke detaillering van binnenkozijnen, deuren, wanden en vloeren passend bij de monumentale sfeer van het Cuypers-pand.

Het ontwerp is in samenwerking met Caren Pardovitch Interior Design gemaakt en uitgevoerd door Vitruvius Bouwmanagement. De constructeur was Bouwadviesbureau Strackee uit Amsterdam.
 
15-10
2015

  Verbouwing Vondelstraat gestart
Interieur
 
  Vorige week is de verbouwing gestart van een dakappartement in een pand van Cuypers aan het Vondelpark in Amsterdam. Verschillende verbouwingen sinds de jaren 80 hadden het appartement steeds verder weg gebracht van het origineel. Verlaagde plafonds, weggetimmerde daklichten en later ingebouwde badkamers hadden weinig heel gelaten van de oorspronkelijke kwaliteit. De komende tijd zal die teruggebracht worden, krijgen ruimtes weer hun oorspronkelijke hoogte terug en wordt het appartement, door een aantal moderne ingrepen,weer licht en ruimtelijk gemaakt.
 
08-09
2015

  Nieuwersluis Huis
Interieur
 
  Bureau Rowin Petersma gaat de plannen maken voor de verbouwing van een huis aan de Vecht in Nieuwersluis. Op dit moment is het huis in gebruik als tijdelijk kantoor voor recente bouwontwikkelingen in de omgeving. Uitgangspunt voor het ontwerp is het openen van het interieur naar de tuin, de zon en de omgeving zodat het huis lichter, ruimtelijker en meer tot één samenhangend geheel wordt omgevormd.

 
26-08
2015

  Maxima opent Papageno Huis
Interieur
 
  Vandaag heeft Koningin Maxima het Papageno Huis in Laren geopend.
Op initiatief van Jaap en Aaltje van Zweden is het afgelopen jaar Villa Dennenoord verbouwd tot een huis waar autistische jongeren de eerste stap kunnen zetten naar het zelfstandig wonen. Daarvoor zijn op de verdiepingen van het monumentale pand 12 studio's gerealiseerd waar de bewoners onder begeleiding kunnen wonen.
Om, zoals Aaltje van Zweden haar droom verwoordt, de buitenwereld naar binnen en de binnenwereld naar buiten te brengen, zijn op de begane grond een café en een concertzaaltje gemaakt. Zo wordt het Papageno Huis ook een plek passanten en bezoekers van buiten welkom zijn. In het volledig vernieuwde en vergrootte souterrain zijn verschillende therapieruimtes gemaakt, met name voor muziektherapie.
Aan de tuinzijde is een modern paviljoentje aan het pand toegevoegd waar de gemeenschappelijke woonkamer van de bewoners een plek heeft gekregen.
 
21-07
2015

  Voorlopig ontwerp woonhuis 26K6 klaar
Interieur
 
  Kort geleden hebben we het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw van woonhuis 26K6 op IJburg afgerond.
Een hoge eetkeuken aan de tuin en een hoge woonkamer op de eerste verdieping zijn via een splitlevel met elkaar verbonden. Daardoor lopen ruimtes via een open trap in elkaar over van voor naar achter en van boven naar beneden. Van de intieme tuin en de eetkeuken kijk je dwars door het huis naar de woonkamer met het wijdse uitzicht over het IJ.
Voor eind oktober zal de omgevingsvergunningsaanvraag worden ingediend en de bouw zal starten in het voorjaar van 2016.
 
06-05
2015

  Opdracht woonhuis 26K6 IJburg Amsterdam
Interieur
 
  Wij zijn gestart met het ontwerp van een particulier woonhuis op Ijburg. De locatie ligt aan de noordkant van het Haveneiland in blok 26 dat in zijn geheel bestemd is voor particulier opdrachtgeverschap. Het wijdse uitzicht van de locatie over het IJ met in de verte Durgerdam is indrukwekkend en zal de vormgeving van het huis in belangrijke mate gaan bepalen.
 
30-01
2014

  Bij Wynand Fockink wordt weer gestookt
Interieur
 
  Na een voorbereiding van anderhalf jaar is de verbouwing van stokerij Wynand Fockink in het hartje van Amsterdam net voor de kerst afgerond.
In de loop der tijd waren de verschillende functies in de zes monumentale pandjes van Wynand Fockink, in een klein steegje achter de Dam, op een bijna toevallige manier aan elkaar vastgegroeid. In twee maanden tijd is de jeneverstokerij verbouwd tot een bijzondere plek waar het stoken, kopen en proeven van exquise jenevers en likeuren in één overweldigende typisch Amsterdamse sfeer zijn samengebracht.

Met de verbouwing zijn de verschillende functies op een logische manier naast elkaar gelegd. Met uitzondering van het proeflokaal zijn alle ruimten gestript en voorzien van nieuwe afwerkingen op vloer, wand en plafond. Daarbij was de zoektocht naar de oorspronkelijk kwaliteit van de historisch panden leidend. In veel gevallen volstond het om juist oude afwerkingen en het overbodige weg te halen. Historische kleuren zijn teruggebracht en in de distilleerderij is het oorspronkelijke baksteen weer zichtbaar gemaakt, waarvan de roodbruine kleur subtiel samengaat met de roodkoperen stookketels. De verschillende ingrediënten, treksels en het stookproces zijn maximaal zichtbaar gemaakt en bepalen de sfeer van de distilleerderij. Dat geldt ook voor de techniek: kanalen en leidingen zijn in het zicht gelaten en maken van de distilleerderij een huiselijk fabriekje.
Team Inbo: Rowin Petersma, Frans Timmers, Sjouke Vink en Daphne Wiegers.
 
01-12
2012

  Start ontwerp verbouwing Wynand Fockink
Interieur
 
  Rowin Petersma zal als projectarchitect starten met het ontwerp van distilleerderij Wynand Fockink in Amsterdam. In opdracht van Lucas Bols zal de unieke combinatie van proeflokaal, slijterij en distilleerderij in de Amsterdamse Pijlsteeg worden verbouwd tot een typisch Amsterdamse ,ambachtelijke en sfeervolle ‘experience’. Bezoekers kunnen het proces van het maken van de likeuren straks van dichtbij zien en de beroemde Wynand Fockink likeuren en jenevers proeven en kopen. De huidige ruimtes van Wynand Fockinck krijgen met behoud van de kleinschalige en ambachteljike sfeer een facelift en de technische staat van de meer dan 10 verschillende ruimtes wordt verbeterd en gemoderniseerd.
 
16-11
2012

  Papageno Huis gepresenteerd in Laren
Interieur
 
  Op 15 november jl. heeft Rowin Petersma samen met Aaltje van Zweden het definitief ontwerp voor het Papapgeno Huis in Laren gepresenteerd aan de inwoners van Laren.

De 19e eeuwse Villa Dennenoord in Laren zal worden verbouwd tot een huis voor jongeren met autisme.In het Papagenohuis komen 12 studio's waar jongeren op zichzelf kunnen wonen en de noodzakelijke zorg en begeleiding kunnen krijgen. Leidend thema voor het ontwerp is het vormgeven van een plek waar de bewoners maximaal in contact kunnen komen met de buitenwereld en waar de buitenwereld alle mogelijkheden krijgt om binnen te komen. Muziek is de drijvende kracht achter het Papagenohuis, als middel om de wereld naar binnen te halen én als middel voor de bewoners om contact te maken met elkaar, zich te uiten en sterker in de wereld te staan. Daarom krijgt het huis ook een publiek karakter. Op de begane grond komen een muziekzaal en een petit café. Hier worden zowel voor bewoners als voor andere belangstellenden activiteiten georganiseerd. In het nieuwe souterrain komen voorzieningen die specifiek gericht zijn op de bewoners, zoals therapieruimtes, een atelier, een fitnessruimte en een mediatheek.

Het Papagenohuis is een initiatief van de Stichting Papageno die in 1997 is opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden en zet zich in voor hulp aan kinderen en jongeren met autisme.

artikel De Gelderlander
Stichting Papageno
 
27-06
2011

  Woonhuis 119b216 trekt 300 bezoekers !
Interieur
 
  Tijdens de dag van de architectuur afgelopen zondag 26 juni hebben 300 architectuurliefhebbers woonhuis 119b216 op IJburg bezocht. Het huis was samen met nog 39 andere woonhuizen op iJburg opengesteld voor het publiek in het kader van de manifestatie ' Zelfverzonnen op IJburg' op de 'Dag van de Architectuur".
Voor projectgegevens en foto's klik hier.
 
20-06
2011

  Woonhuis 119b216 opengesteld op DVDA
Interieur
 
  Zondag 26 juni a.s. is Woonhuis 119b216 opengesteld voor het publiek. Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur organiseert ARCAM de manifestatie 'Zelfverzonnen op IJburg' . 40 onder particulier opdrachtgeverschap gebouwde woonhuizen zijn te bezichtigen.
Voor meer info zie Arcam.
 
01-11
2010

  Edmund Halleylaan 'Woonhuis 199b216'
Interieur
 
  EEN GRENZELOOS HUIS

Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, IJburg, Amsterdam

Woonhuis 119b216 maakt onderdeel uit van de laatste 'tranche' vrije kavels op het Steigereiland. De woning heeft een binnenoppervlak van 250 m2 en een bruto inhoud van 990 m2 en bestaat uit 4 verdiepingen met verschillende hoogtes.
De woonfuncties bevinden zich in het onderste deel van het huis tot 7 meter boven het straat-niveau. Dit deel is ontworpen als een volume ter grootte van de helft van het huis waarin op verschillende posities vloeren zijn geplaatst die elk horen bij een andere woonfunctie. Aan de straatzijde wordt dit deel van het huis geflankeerd door een 7 meter hoge entreehal.
Zo ligt op de begane grond aan de tuinzijde de 4 meter hoge eetkeuken.
Grenzend aan de entree achter de voorgevel is een 2,5 meter hoge zwarte doos geplaatst waarin toilet, berging en keuken zijn opgenomen. Via de trap in dit element en de vloer van de zwarte doos wordt de boven de eetkeuken gelegen woonkamer bereikt.
Op de 2e en 3e verdieping zijn de hoofdslaapkamer, de kinderkamers, een werkkamer en een logeerkamer gelegen. In de opbouw van het huis zijn de gevels als dunne glazen huiden opgevat waarbinnen de vloeren op een vrije manier zijn gepositioneerd. Aan de straatzijde wordt het beeld van huis bepaald door de 14,5 hoge glazen voorgevel. De vloeren en het dak zijn hier een halve meter los gehouden van de gevel. Aan de achtergevel steken de vloeren juist door voorbij de gevel vormgegeven als gestucte witte banden en een balkon op de eerste verdieping.
In en om het huis lopen binnen en buiten in elkaar over. De grote hoeveelheid glas, de hoge ruimtes op de begane grond en de openheid geven het huis een lichtheid met doorzichten in alle richtingen. Daarom is tussen het exterieur en het interieur ook geen verschil gemaakt in materiaal- en kleurgebruik. Zwarte metalen kozijnen en zwarte bekledingen en wit stucwerk zijn bepalend voor zowel de binnen-als de buitenkant.
Behalve het balkon heeft het huis een 12 meter diepe tuin en een dakterras van 50 m2.

Projectgegevens:
project: Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, IJburg, Amsterdam
Opdrachtgever: Rick Voogt en Vanessa de Vries
Architect: Rowin Petersma / Inbo
Medewerker: Ronald van Vlijmen, Edina Nemeth, Susan Hoekstra, Gilles Trevetin
Ontwerp: 2007/2008
Uitvoering: 2008/2009
Bouwkosten: 575.000 euro excl.BTW
Aannemer: Bouwbedrijf Van Den Hengel, Soest
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-11
2009

  Karthuizersstraat
Interieur
 
  WONING EN TUIN VOOR ALTIJD MET ELKAAR VERBONDEN

Nieuwbouw van een tuinhuis en serre bij een woning aan de Karthuizersstraat te Amsterdam.

De woning ligt verscholen aan een binnenntuin in een voormalig schoolgebouw in de Amsterdamse Jordaan. De tuin heeft een voor Amsterdamse begrippen enorme maat van 400 m2. Omdat de tuin niet in het verlengde maar dwars op de woning ligt is de grote maat van de tuin nauwelijks waarneembaar vanuit de woning.
Door de uitbouw van de serre aan de woonkamer onstaat de mogelijkheid om vanuit de woning over de volle lengte van de tuin van 40 meter diep te kunnen kijken. Aan het einde van de zichtlijn staat het nieuwe tuinhuis. De serre en het tuinhuis zijn nagenoeg geheel van glas en staal gemaakt, volledig open verbonden met de beschutte en intieme tuin.
Het dak van het tuinhuis is uitgevoerd als een grote bloembak waarin rode klaprozen voor een mooie beeld zorgen vanuit de omliggende woningen.

Projectgegevens:
project: Tuinhuis en serre Karthuizersstraat Amsterdam
Opdrachtgever: Pieter Plomp en Marieke Straatman
Architect: Rowin Petersma
Medewerker: Susan Hoekstra, Amber Beernink, Hans Lijbers
Ontwerp: 2007/2008
Uitvoering: 2008
Bouwkosten: 140.000 euro excl.BTW
Aannemer: Ursem Bouwgroep, Wognum
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdan
 
01-07
2009

  Woonhuis 119b216 IJburg opgeleverd
Interieur
 
  Vandaag is de nieuwbouw van woonhuis 119b219 op het Steigereiland in IJburg (Amsterdam) opgeleverd en kan het huis tussen 5 en 7 uur 's middags bezichtigd worden. Het huis is ontworpen in opdracht van Rick Voogt en Vanessa de Vries en gebouwd door Bouwbedriijf van den Hengel uit Soest.
Voor aankondiging open dag zie www.arcam.nl
 
01-10
2008

  Start bouw Karthuizersstraat
Interieur
 
  Een riante begane grond-woning in de Amsterdamse Jordaan wordt uitgebreid met een serreaanbouw en een tuinhuis. Straks zal vanuit de serre een prachtig zicht op de enorme langgerekte tuin en het glazen tuinhuis mogelijk zijn.
 
01-08
2008

  Bouw woonhuis 119b216 gestart.
Interieur
 
  Net voor de zomervakantie zijn de negende en tiende paal voor de bouw van ' Woonhuis 119b216' op het steigereiland op Ijburg geheid. Het in opdracht van Rick Voogt en Vanessa de Vries ontworpen huis aan de Edmond Halleylaan zal in februari 2009 worden opgeleverd. Een transparant huis waarin de buitenruimte naar binnen lijkt door te lopen zal dan het daglicht zien.
 
01-04
2008

  Stadionkade
Interieur
 
  EENHEID VAN LICHT EN LUCHT

Verbouwing van een hoekwoning aan de Stadionkade in Amsterdam-Zuid

De woning is 130 m2 groot en ligt op de 3e en 4e verdieping van een hoekpand aan de brede en groene Stadionkade tegenover de Rietveldacademie. De bestaande woning uit 1935 miste in de ogen van de opdrachtgevers het gevoel van ruimte en was te veel in kleine kamers verdeeld. De kwaliteit van de mooie ligging, de woninggrootte, de vele ramen en de ruime lichtinval kwamen onvoldoende tot hun recht.
Om de gewenste openheid en een goede relatie tussen de twee verdiepingen te creeëren zijn alle overbodige wanden en vaste meubileringen verwijderd.
De beide verdiepingen zijn beide als één doorlopende ruimte vormgegeven verbonden door een centraal in de woning geplaatste trap. De ongedeelde eenheid van de woning wordt verstrekt door de plaatsing van een aantal meubels en losse elementen die of een letterlijke verbinding tussen onderdelen van de ruimte vormen (keuken) of juist functies toevoegen zonder de ruimte op te delen (badkamer).

Projectgegevens:
project: Verbouwing woning Stadionkade Amsterdam
Opdrachtgever: Michiel Tjepkema en Carolien Heemskerk
Architect: Rowin Petersma
Medewerker: Susan Hoekstra, Hans Lijbers
Ontwerp: 2007
Uitvoering: 2008
Bouwkosten: 150.000 euro incl.BTW
Aannemer: Bouwbedrijf Kuijl Amsterdam BV
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
30-01
2007

  Verbouwing Rode kruisstraat opgeleverd
Interieur
 
  In opdracht van Altra jeugdzorg en Onderwijs is het kinder-en jeugdverleningscentrum aan de Rode Kruisstraat in Amsterdam
de afgelopen 9 maanden verbouwd en net voor de kerst opgeleverd.

Het voormalige kantoor met werkplaatsen van het toenmalige Woningbedrijf was in 1997 ook al verbouwd tot een centrum voor Altra Jeugdzorg (zie project ‘Rode Kruisstraat 1997’op deze site). Veranderingen in de organisatie en visie maakt aanpassingen nu bijna 10 jaar later weer noodzakelijk. Dit heeft geleid tot een gerealiseerd ontwerp waarin gestreefd is naar een grotere flexibliteit in gebruik voor de toekomst.

Kleine ruimtes zijn zo veel mogelijk samengevoegd tot grotere ruimtes die dmv flexibele scheidingen kunnen worden verkleind.
Groepsruimtes voor kinderen zijn neutraal vormgegeven en algemene en meer publieke ruimtes zijn juist uitgesproken vormgegeven in materiaal en kleur.

Alle spreekkamers zijn volledig van hout. De oorspronkelijk open ruimtelijke structuur in het gebouw is versterkt door toevoegingen te beschouwen als meubelachtige elementen met een zo min mogelijke scheidende werking. De kelder is van tweederangse verdieping getransformeerd in een volwaardig en represenatieve geheel van ruimtes met witte vloeren en wanden en blank houten plafonds.

Het entreegebied en een gedeelte van de gesloten gevel aan de straat is vervangen door een nieuwe glazen gevel. Hierdoor is de centrale hal als hart van het gebouw optimaal zichtbaar vanaf de straat. In de centrale hal is een houten spreekkamer toegevoegd die ook dienst kan doen als podium voor voorstellingen en bijeenkomsten.
 
01-01
2007

  Herengracht
Interieur
 
  Het project betreft de restauratie en renovatie van een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam. Het pand is 400 m2 groot en is na realisering van de plannen één ongedeeld woonhuis gebleven. Uitgangspunt voor het ontwerp was de handhaving van de labyrintische sfeer die zo eigen is aan het klassieke Amsterdame grachtenpand en de versterking van de aanwezige ruimtelijke verschillen in het pand.

De verbouwing bestond uit de volledige restauratie van het casco met toevoeging van bescheiden moderne elementen ter versterking van de aanwezige sfeerverschillen in het pand. In verschillende ruimtes in voor- en achterhuis is de klassieke wandbespanning als afwerking teruggbracht en in de meest spectatculaire ruimte, de beletageverdieping in het voorhuis, is weer de oorspronkelijk hoogte van ca. 6 meter en de plafond-balklaag terug in het zicht gebracht.

In het achterhuis en in het souterrain zijn nieuwe toevoegingen zoals een stalen glaskap en een glazen vloer gemaakt die het donkere en ingebouwde achterhuis weer ‘lucht’ geven.

Opdrachtgever: Tjepco van Voorst Vader, Amsterdam
Projectteam ontwerp: Rowin Petersma, Gilles Trevetin, Julien Kummer.
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam.
Aanemer: Bouwbedrijf De Vlugt, Amsterdam
 
13-08
2005

  Pand Herengracht terug in oude glorie
Interieur
 
  Kort gelden is de eerste fase van de restauratie en renovatie van een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam voltooid. Het pand is 400 m2 groot en is na realisering van de plannen één ongedeeld woonhuis gebleven. Uitgangspunt voor het ontwerp was de handhaving van de labyrintische sfeer die zo eigen is aan het klassieke Amsterdame grachtenpand en de versterking van de aanwezige ruimtelijke verschillen in het pand.

De verbouwing bestond uit de volledige restauratie van het casco met toevoeging van bescheiden moderne elementen ter versterking van de aanwezige sfeerverschillen in het pand. In verschillende ruimtes in voor- en achterhuis is de klassieke wandbespanning als afwerking teruggbracht en in de meest spectatculaire ruimte, de beletageverdieping in het voorhuis, is weer de oorspronkelijk hoogte van ca. 6 meter en de plafond-balklaag terug in het zicht gebracht.

In het achterhuis en in het souterrain zijn nieuwe toevoegingen zoals een stalen glaskap en een glazen vloer gemaakt die het donkere en ingebouwde achterhuis weer ‘lucht’ geven.
 
01-02
2005

  Sarphatipark
Interieur
 
  Verbouwing twee woningen aan het Sarphatipark in Amsterdam.

De verbouwing betrof de samenvoeging van twee woningen in een 19de eeuws pand aan het Sarphatipark in Amsterdam. De onderste woning was al een aantal jaren geleden verbouwd en diende zoveel mogelijk ongewijzigd te blijven. De vraag van de opdrachtgever was daarom om zoveel mogelijk een ‘naadloze’ vergroting met het erboven gelegen appartement te maken zodat een vanzelfsprekend nieuw geheel zou ontstaan.

Een ruime trap centraal in de woning zorgt voor de letterlijke en ruimtelijke koppeling waardoor de ruimtes van beide ver-diepingen visueel verbonden worden en één geheel ontstaat.

De tweeledige funktie van trap en trapgat heeft de vormgeving van de trap bepaald. De trap is lui en ruim van afmeting om een royale en duidelijk zichtbare verbinding te maken. Tegelijkertijd is de trap zo licht en transparant mogelijk gemaakt om het diagonale zicht van verdieping naar verdieping optimaal te laten zijn. De trap is nagenoeg geheel van doorzichtig strekmetaal gemaakt en bestaat uit twee delen die tegen de bouwmuur zijn geplaatst. Hierdoor kan door de trap heen gekeken worden en ‘schittert hij door afwezigheid’.

De interieurverbouwing betrof, behalve de trap, ook de toe-gevoegde verdieping die volledig is vernieuwd ten behoeve van een werkkamer, slaapkamer, badkamer en garderobe.

project: verbouwing 2 woningen aan het Sarphatipark in Amsterdam
opdrachtgever: Michael Levisson
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Moritz Bernoully, Julien Kummer
ontwerp: 2002-2003
uitvoering: 2003-2004
bouwkosten: 80.000,- euro excl. BTW
oppervlak: 60 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: René Cevat, Muiden
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-11
2004

  Keizersgracht 240
Interieur
 
  INDELEN ZONDER TE VERDELEN

Het project betreft de verbouwing van de tweede verdieping van het voorhuis van een monumentale pand aan de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam. De verbouwing is de eerste fase van een restauratie en verbouwing van het gehele pand op termijn.

Het pand van ca. 560 m2 BVO is een prachtig voorbeeld van een redelijk ongeschonden Amsterdams grachtenpand dat in goede bouwkundige staat verkeerde. De monumentale beletage heeft nog oorspronkelijke wandschilderingen in de voorkamer en een gang met marmeren vloeren en lambrizeringen en geornamen-teerde plafonds.

In eerste instantie is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het pand aan te passen zodat een flexibeler gebruik in de toekomst mogelijk zou worden. Dit resulteerde in een voorlopig ontwerp en een faseringsplan waarin de volgende planuitgangs-punten waren verwerkt:
- Een directere verbinding tussen het souterrain en de ander verdiepingen van het huis.
- Het bruikbaar maken van de kapverdieping door een koppeling met de 3de verdieping en verbetering van de daglichttoetreding.
- Het maken van een betere en meer aan de woonfunkties gekoppelde buitenruimte.
- Het toevoegen van een aantal nieuwe funkties waardoor een flexibeler en veelzijdiger gebruik van het pand mogelijk wordt en gedeeltes van zelfstandige bewoond zouden gaan worden.
- Een optimaler gebruik van het achterhuis en het verbeteren van de ruimtelijke koppeling tussen voor-en achterhuis.

De uitvoering van de eerste fase heeft plaatsgevonden in de tweede helft van 2003. De woning heeft een grootte van ca. 70 m2 en is geheel vanuit een kale casco-situatie ‘in’ het pand gebouwd.
Uitgangspunt voor het ontwerp is het zo ongedeeld mogelijk laten van de gehele ruimte van het voorhuis ondanks de funktionele noodzaak tot een nieuwe indeling.
Als een los element is een badkamer met cv-ruimte in de woning geplaatst. Op twee plaatsen is binnen de woning nog doorloop en doorzicht mogelijk van voor- tot achtergevel van het voorhuis waardoor zo min mogelijk sprake is van opdeling van de ruimte.

project: verbouwing woning in grachtenpand Amsterdam
locatie: Keizersgracht 240 Amsterdam
opdrachtgever: Jeroen van der Hulst en Isabel Santos
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Gilles Trevetin
ontwerp: 2003
uitvoering: 2004
bouwkosten: 70.000 euro excl. BTW
oppervlakte woning: 70 m2 BVO
oppervlakte pand totaal: 560 m2
aannemer: Aannemersbedrijf Leon martens BV Uitgeest
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV Amsterdam
 
01-01
2000

  Borneo Kavel 41
Interieur
 
  RAUMPLAN

Nieuwbouw van een woonhuis op Borneo-eiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam.

De afmetingen van de beschikbare kavel zijn 5,1 meter breed en 16 meter diep. De kavel is geheel bebouwd. De kavel is er één in een rij van 60 kavels die samen een doorgaande straatwand vomen. De straat is smal en donker en vormt een groot contrast met de waterkant waar de kavels tot aan het brede water van de voormalige binnenhaven doorlopen. Hier staan de huizen op Venetiaanse wijze direct tot aan het water en deze kant is direct op het zuiden georiënteerd.

Het ruimtelijk ontwerp bestaat uit een schakeling van vloeren aan weerskanten van een houten trappenhuis die als splitlevel ten opzichte van elkaar zijn versprongen. De aanleiding hiervoor was het aanwezige niveauverschil tussen de straat en het onderste vloerniveau aan de waterkant. Aan de straat ligt een 3,5 meter hoge carport die de volle breedte van de kavel heeft. Langs de parkeerplaats voor de auto begint een houten trap met bordessen die via de entree van het huis overgaat in het trappenhuis. De hal, de woonkamer en de eetkeuken volgen elkaar zo een halve verdieping versprongen op.

De woonkamer is dubbelhoog en ligt aan de waterkant. Een door de woonkamer lopende houten brug verbindt het trappenhuis met een entresol annex loggia aan de watergevel. Op de bovenste verdieping liggen drie slaapkamers en een langgerekte hal rondom een groot omsloten dakterras.

De gevels zijn van donker metselwerk met blank houten kozijnen. De kozijnen zijn verlengd tot stijlen die het metselwerk verdelen in een ritme van verticale penanten. De binnentrappen en bordessen zijn van onbehandeld Iroko.

project: woonhuis kavel 41 op het Borneo-eiland, Amsterdam
opdrachtgever: Hans Abma
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Harald Advocaat, Mark Bangert
ontwerp: 1996-1998
uitvoering: 1998-1999
bouwkosten: 220.000 euro excl. fundering, inrichting en BTW
oppervlak: 300 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: Teerenstra Bouwgroep BV, Heiloo
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-12
1999

  Borneo 19
Interieur
 
  OPEN HUIS

Nieuwbouw van een woonhuis op Borneo-eiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam.

Het woonhuis is gebouwd op één van de zestig voor particulieren uitgegeven kavels in het stedenbouwkundig plan voor Borneo en Sporenburg in Amsterdam.

Het huis beslaat de volledige kavel met een breedte van 5 meter en een diepte van 16 meter. De kavel is er één in een rij van 60 kavels die samen een doorgaande straatwand vomen. De straat is smal en donker en vormt een groot contrast met de waterkant waar de kavels tot aan het brede water van de voormalige binnenhaven doorlopen. Hier staan de huizen op Venetiaanse wijze direct tot aan het water en deze kant is direct op het zuiden georiënteerd.

De ruimtelijke structuur van het huis wordt gekenmerkt door een grote openheid tussen de ruimtes en verdiepingen onderling en maximaal zicht op het water aan de achterkant. Aan de straatzijde bevindt zich een 4,5 meter hoge carport met een glazen trappenhuis hier direct achter. Hierdoor ontstaat een doorzicht tussen straat en eetkeuken aan de waterkant.

Het trappenhuis staat als een glazen koker midden in het huis en verzorgt de doorzichten tussen de ruimtes en naar het water. De carport is voorzien van een mechanisch parkeersysteem waar twee auto’s 'gestapeld' geparkeerd kunnen worden. De buiten-kant van het huis verbeeldt de sfeer van het oude havengebied en is gemaakt van roestend staal. Het interieur is licht, wit en glad vormgegeven.

project: woonhuis kavel 19 op het Borneo-eiland, Amsterdam
opdrachtgever: Karel Boomsma en Hans Kaufman Amsterdam
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Harald Advocaat, Mark Bangert
ontwerp: 1996-1998
uitvoering: 1998-1999
bouwkosten: 280.000 euro excl. fundering, inrichting en BTW
oppervlak: 300 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: Teerenstra Bouwgroep BV, Heiloo
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-06
1999

  Keizersgracht 371
Interieur
 
  EEN FRANSE LOFT

Verbouwing dakverdieping van een voormalig kantoorgebouw tot een luxe woning.

De woning is 330 m2 groot en beslaat de volledige dakverdiepjng van een voormalig kantoorpand. Voor de verbouwing is de oude kantoorruimte volledig gestript en ontdaan van het interieur en de afwerking van wanden, vloeren en plafonds. Het ontwerp betrof een totaalplan voor de woning: van het maken van een nieuwe indeling tot en met de afwerking en detaillering van het interieur.

De lokatie van de woning is uniek. De afmeting van de woning is 11 x 30 meter waarbij de lange kant aan de Keizersgracht in het hart van de Amsterdamse binnenstad ligt en is georiënteerd op het zuiden. Eén van de zijgevels werd niet begrensd door belendende bebouwing en bood de mogelijheid om openingen in te maken.

Het ontwerp is een synthese geworden tussen twee schijnbare tegengestelde ruimtelijke uitgangspunten. De grote maat betekende een ontwerp dat dit unieke karakter tot thema voor het ontwerp zou maken. Het programma van eisen bepaalde tegelijkertijd een formele en klassieke organisatie van de woning met een duidelijke hiërarchie van funkties en ruimtes.

In de lengterichting van de woning is de plattegrond georga-niseerd om een hoge langgerekte hal waaraan aan één zijde een keuken, een eetkamer, een woonkamer en een studeerkamer liggen. De begrenzing aan deze kant van de gang bestaat uit een reeks van wanden voor het ophangen van kunst afgewisseld door grote schuifdeuren. Aan de andere zijde, de grachtzijde, is de hal meer diffuus begrensd en loopt over in een open ruimte grenzend aan een dakterras en een aantal logeerkamers.

De ruimtelijkheid van de woning wordt gekenmerkt door een spanning tussen de grote maat in combinatie met de besloten-heid van individuele kamers waardoor een subtiele wisseling van ruimtelijke sferen ontstaat. Een ingehouden afwerking en een zelfde vloerafwerking in alle ruimtes ondersteunt dit thema van het ontwerp.

project: verbouwing van de dakverdieping van een voormalig kantoorgebouw tot een luxe woning
opdrachtgever: Eline Plomp en Eugene Hoeberechts
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Harald Advokaat, Mark Bangert
ontwerp: 1998
uitvoering: 1999
bouwkosten: 180.000 euro excl. BTW
aannemer: Bouwbedrijf Van den Hengel, Soest
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam