Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
06 55 73 77 55
bureau@rowinpetersma.nl
selectie
datum a/z type
01-02
2012

  Keizersgracht Revisited
Interieur
 
  Voor het eerder in 1997 verbouwde appartement maakten we een nieuwe planvoorstel om het statige appartement te veranderen in een stadse loft.
 
01-02
2012

  Utrechtsestraat
Interieur
 
  De woning, gelegen in het hartje van Amsterdam, bestaat uit een ruim voorhuis aan de straat en een kleine uitbouw aan de achterzijde dat grenst aan het groene binnenterrein. Ondanks de mooie breedte van de woning aan de straat en de ligging aan een ruime binnenhof, voelde de woning klein en benauwd en konden de beide zijden van de woning nooit tegelijkertijd ervaren worden.
De woning voelde bovendien als ‘gebroken’ in twee delen omdat de vloer van de uitbouw ruim een meter lag dan het voorhuis. Verder bestond het voorgedeelte van de woning uit een voor-en achterkamer met een inpandige keuken.
De belangrijkste wens van de eigenaar was daarom om de woning te laten verbouwen tot een zo licht, open en ruimtelijk mogelijk geheel. Dit is bereikt door het voorhuis volledig leeg te maken en alle binnenwanden te verwijderen.. Hierdoor is één ongedeelde woonruimte ontstaan die direct vanuit het trappenhuis toegankelijk is. De aparte keuken en bergruimte zijn vervangen door los in de ruimte geplaatste meubels en een nieuwe doorloop in de achtergevel verbindt voor-en achterhuis met elkaar. Het achterhuis, oorspronkelijk een donkere bergruimte, is vergroot en tot de nieuwe slaapkamer van het huis gemaakt met een directe toegang naar het dakterras via een nieuwe glazen zijgevel.
De twee nieuwe meubels in de woonruimte, een kastenwand en het keukenmeubel, zijn zwevend geplaatst en glanzend wit van kleur. De witte spiegeling geeft het appartement licht- en ruimtelijkheid waardoor de woning lijkt te worden vergroot.
 
01-11
2009

  Karthuizersstraat
Interieur
 
  WONING EN TUIN VOOR ALTIJD MET ELKAAR VERBONDEN

Nieuwbouw van een tuinhuis en serre bij een woning aan de Karthuizersstraat te Amsterdam.

De woning ligt verscholen aan een binnenntuin in een voormalig schoolgebouw in de Amsterdamse Jordaan. De tuin heeft een voor Amsterdamse begrippen enorme maat van 400 m2. Omdat de tuin niet in het verlengde maar dwars op de woning ligt is de grote maat van de tuin nauwelijks waarneembaar vanuit de woning.
Door de uitbouw van de serre aan de woonkamer onstaat de mogelijkheid om vanuit de woning over de volle lengte van de tuin van 40 meter diep te kunnen kijken. Aan het einde van de zichtlijn staat het nieuwe tuinhuis. De serre en het tuinhuis zijn nagenoeg geheel van glas en staal gemaakt, volledig open verbonden met de beschutte en intieme tuin.
Het dak van het tuinhuis is uitgevoerd als een grote bloembak waarin rode klaprozen voor een mooie beeld zorgen vanuit de omliggende woningen.

Projectgegevens:
project: Tuinhuis en serre Karthuizersstraat Amsterdam
Opdrachtgever: Pieter Plomp en Marieke Straatman
Architect: Rowin Petersma
Medewerker: Susan Hoekstra, Amber Beernink, Hans Lijbers
Ontwerp: 2007/2008
Uitvoering: 2008
Bouwkosten: 140.000 euro excl.BTW
Aannemer: Ursem Bouwgroep, Wognum
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdan
 
01-07
2009

  Woonhuis 119b216 IJburg opgeleverd
Interieur
 
  Vandaag is de nieuwbouw van woonhuis 119b219 op het Steigereiland in IJburg (Amsterdam) opgeleverd en kan het huis tussen 5 en 7 uur 's middags bezichtigd worden. Het huis is ontworpen in opdracht van Rick Voogt en Vanessa de Vries en gebouwd door Bouwbedriijf van den Hengel uit Soest.
Voor aankondiging open dag zie www.arcam.nl
 
12-08
2008

  Twee glazen gebouwtjes als bindmiddel.
Interieur
 
  In september zal worden gestart met de bouw van een glazen serre en glazen
tuinhuis in een 400 m2 grote binnentuin in de Amsterdamse Jordaan.
De beide gebouwtjes verbinden de beide kanten van de tuin ruimtelijk en
geven woning en tuin weer een directe relatie met elkaar.
 
01-05
2008

  Verbouwing woning Stadionkade opgeleverd
Interieur
 
  Door een prachtig gelegen hoekwoning terug te brengen tot een hoogwaardig afgewerkt casco waarin een aantal meubelachtige elementen zijn geplaatst, is een ongedeeld, licht en ruimtelijk appartement ontstaan.
 
01-04
2008

  Edmond Halleylaan
Interieur
 
  EEN GRENZELOOS HUIS

Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, Ijburg, Amsterdam

Woonhuis 119b216 maakt onderdeel uit van de laatste 'tranche' vrije kavels op het Steigereiland. De woning heeft een binnenoppervlak van 240 m2 en een bruto inhoud van 1050 m2 en bestaat uit 4 verdiepingen met verschillende hoogtes.
De woonfuncties bevinden zich in het onderste deel van het huis tot 7 meter boven het straatniveau. Dit deel is ontworpen als een volume ter grootte van de helft van het huis waarin op verschillende posities vloeren zijn geplaatst die elk horen bij een andere woonfunctie. Zo ligt op de begane grond aan de tuinzijde de 4 meter hoge eetkeuken. Grenzend aan de entree achter de voorgevel is een 2,5 meter hoge zwarte doos ge-plaatst waarin toilet, berging en keuken zijn opgenomen.
Via de trap in dit element en de vloer van de zwarte doos wordt de boven de eetkeuken gelegen woonkamer bereikt. Op de 2e en 3e verdieping zijn de hoofdslaapkamer, de kinderkamers, een werkkamer en een logeerkamer gelegen.
In de opbouw van het huis zijn de gevels als dunnen glazen huiden opgevat waar-binnen de vloeren op een vrije manier zijn gepositioneerd.
Aan de straatzijde wordt het beeld van huis bepaald door de 14,5 hoge glazen voorgevel. De vloeren en het dak zijn hier een halve meter los gehouden van de gevel. Aan de achtergevel steken de vloeren juist door voorbij de gevel als gestucte witte banden en een balkon op de eerste verdieping.
Behalve het balkon heeft het huis een 12 meter diepe tuin en een dakterras van 50 m2.

Projectgegevens:
project: Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, Ijburg, Amsterdam
Opdrachtgever: Rick Voogt en Vanessa de Vries
Architect: Rowin Petersma
Medewerker: Ronald van Vlijmen, Edina Nemeth, Susan Hoekstra, Hans Lijbers
Ontwerp: 2007/2008
Uitvoering: 2008/2009
Bouwkosten: 575.000 euro excl.BTW
Aannemer: Bouwbedrijf Van den Hengel, Soest
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-04
2008

  Stadionkade
Interieur
 
  EENHEID VAN LICHT EN LUCHT

Verbouwing van een hoekwoning aan de Stadionkade in Amsterdam-Zuid

De woning is 130 m2 groot en ligt op de 3e en 4e verdieping van een hoekpand aan de brede en groene Stadionkade tegenover de Rietveldacademie. De bestaande woning uit 1935 miste in de ogen van de opdrachtgevers het gevoel van ruimte en was te veel in kleine kamers verdeeld. De kwaliteit van de mooie ligging, de woninggrootte, de vele ramen en de ruime lichtinval kwamen onvoldoende tot hun recht.
Om de gewenste openheid en een goede relatie tussen de twee verdiepingen te creeëren zijn alle overbodige wanden en vaste meubileringen verwijderd.
De beide verdiepingen zijn beide als één doorlopende ruimte vormgegeven verbonden door een centraal in de woning geplaatste trap. De ongedeelde eenheid van de woning wordt verstrekt door de plaatsing van een aantal meubels en losse elementen die of een letterlijke verbinding tussen onderdelen van de ruimte vormen (keuken) of juist functies toevoegen zonder de ruimte op te delen (badkamer).

Projectgegevens:
project: Verbouwing woning Stadionkade Amsterdam
Opdrachtgever: Michiel Tjepkema en Carolien Heemskerk
Architect: Rowin Petersma
Medewerker: Susan Hoekstra, Hans Lijbers
Ontwerp: 2007
Uitvoering: 2008
Bouwkosten: 150.000 euro incl.BTW
Aannemer: Bouwbedrijf Kuijl Amsterdam BV
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-02
2005

  Sarphatipark
Interieur
 
  Verbouwing twee woningen aan het Sarphatipark in Amsterdam.

De verbouwing betrof de samenvoeging van twee woningen in een 19de eeuws pand aan het Sarphatipark in Amsterdam. De onderste woning was al een aantal jaren geleden verbouwd en diende zoveel mogelijk ongewijzigd te blijven. De vraag van de opdrachtgever was daarom om zoveel mogelijk een ‘naadloze’ vergroting met het erboven gelegen appartement te maken zodat een vanzelfsprekend nieuw geheel zou ontstaan.

Een ruime trap centraal in de woning zorgt voor de letterlijke en ruimtelijke koppeling waardoor de ruimtes van beide ver-diepingen visueel verbonden worden en één geheel ontstaat.

De tweeledige funktie van trap en trapgat heeft de vormgeving van de trap bepaald. De trap is lui en ruim van afmeting om een royale en duidelijk zichtbare verbinding te maken. Tegelijkertijd is de trap zo licht en transparant mogelijk gemaakt om het diagonale zicht van verdieping naar verdieping optimaal te laten zijn. De trap is nagenoeg geheel van doorzichtig strekmetaal gemaakt en bestaat uit twee delen die tegen de bouwmuur zijn geplaatst. Hierdoor kan door de trap heen gekeken worden en ‘schittert hij door afwezigheid’.

De interieurverbouwing betrof, behalve de trap, ook de toe-gevoegde verdieping die volledig is vernieuwd ten behoeve van een werkkamer, slaapkamer, badkamer en garderobe.

project: verbouwing 2 woningen aan het Sarphatipark in Amsterdam
opdrachtgever: Michael Levisson
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Moritz Bernoully, Julien Kummer
ontwerp: 2002-2003
uitvoering: 2003-2004
bouwkosten: 80.000,- euro excl. BTW
oppervlak: 60 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: René Cevat, Muiden
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-11
2004

  Keizersgracht 240
Interieur
 
  INDELEN ZONDER TE VERDELEN

Het project betreft de verbouwing van de tweede verdieping van het voorhuis van een monumentale pand aan de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam. De verbouwing is de eerste fase van een restauratie en verbouwing van het gehele pand op termijn.

Het pand van ca. 560 m2 BVO is een prachtig voorbeeld van een redelijk ongeschonden Amsterdams grachtenpand dat in goede bouwkundige staat verkeerde. De monumentale beletage heeft nog oorspronkelijke wandschilderingen in de voorkamer en een gang met marmeren vloeren en lambrizeringen en geornamen-teerde plafonds.

In eerste instantie is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het pand aan te passen zodat een flexibeler gebruik in de toekomst mogelijk zou worden. Dit resulteerde in een voorlopig ontwerp en een faseringsplan waarin de volgende planuitgangs-punten waren verwerkt:
- Een directere verbinding tussen het souterrain en de ander verdiepingen van het huis.
- Het bruikbaar maken van de kapverdieping door een koppeling met de 3de verdieping en verbetering van de daglichttoetreding.
- Het maken van een betere en meer aan de woonfunkties gekoppelde buitenruimte.
- Het toevoegen van een aantal nieuwe funkties waardoor een flexibeler en veelzijdiger gebruik van het pand mogelijk wordt en gedeeltes van zelfstandige bewoond zouden gaan worden.
- Een optimaler gebruik van het achterhuis en het verbeteren van de ruimtelijke koppeling tussen voor-en achterhuis.

De uitvoering van de eerste fase heeft plaatsgevonden in de tweede helft van 2003. De woning heeft een grootte van ca. 70 m2 en is geheel vanuit een kale casco-situatie ‘in’ het pand gebouwd.
Uitgangspunt voor het ontwerp is het zo ongedeeld mogelijk laten van de gehele ruimte van het voorhuis ondanks de funktionele noodzaak tot een nieuwe indeling.
Als een los element is een badkamer met cv-ruimte in de woning geplaatst. Op twee plaatsen is binnen de woning nog doorloop en doorzicht mogelijk van voor- tot achtergevel van het voorhuis waardoor zo min mogelijk sprake is van opdeling van de ruimte.

project: verbouwing woning in grachtenpand Amsterdam
locatie: Keizersgracht 240 Amsterdam
opdrachtgever: Jeroen van der Hulst en Isabel Santos
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Gilles Trevetin
ontwerp: 2003
uitvoering: 2004
bouwkosten: 70.000 euro excl. BTW
oppervlakte woning: 70 m2 BVO
oppervlakte pand totaal: 560 m2
aannemer: Aannemersbedrijf Leon martens BV Uitgeest
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV Amsterdam
 
08-06
2004

  Sarphatipark opgeleverd
Interieur
 
  Verbouwing twee woningen Sarphatipark opgeleverd.

Twee woningen in een 19e eeuws pand aan het Sarphatipark in Amsterdam worden op dit moment verbouwd en samengvoegd tot één woning.
Een ruime trap centraal in de plattegrond zal straks de twee verdiepingen gaan verbinden en zorgen voor een visuele koppeling tussen alle ruimtes van de twee verbonden ver-diepingen.
Uitgangspunt voor het ontwerp is een onzichtbare versmelting van de twee woningen tot één woning.
De onderste woning die een aantal jaren geleden 'onder architectuur' is verbouwd wordt gerespecteerd en opgenomen in een nieuw geheel waardoor een harmonieus geheel ontstaat.

De verbouwing wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Rene Cevat uit Utrecht in opdracht van Michael Levisson.
Het ontwerp is van Rowin Petersma met medewerking van Moritz Bernoully en Julien Kummer.
 
16-01
2004

  Verbouwing Sarphatipark gestart
Interieur
 
  Verbouwing twee woningen Sarphatipark in volle gang.

Twee woningen in een 19e eeuws pand aan het Sarphatipark in Amsterdam worden op dit moment verbouwd en samengvoegd tot één woning.
Een ruime trap centraal in de plattegrond zal straks de twee verdiepingen gaan verbinden en zorgen voor een visuele koppeling tussen alle ruimtes van de twee verbonden verdiepingen.
Uitgangspunt voor het ontwerp is een onzichtbare versmelting van de twee woningen tot één woning.
De onderste woning die een aantal jaren geleden 'onder architectuur' is verbouwd wordt gerespecteerd en opgenomen in een nieuw geheel waardoor een harmonieus geheel ontstaat.

De verbouwing wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Rene Cevat uit Utrecht in opdracht van Michael Levisson.
Het ontwerp is van Rowin Petersma met medewerking van Moritz Bernoully en Julien Kummer.