Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
+31 20 233 64 81
bureau@rowinpetersma.nl

privacyverklaring >
selectie
datum a/z type
24-12
2020

  Turmac Cultuurfabriek in de PI
Transformatie
 
  Superleuk en mooie aandacht in de 'PI-project en interieur' voor de transformatie van Hal 12 tot de Turmac Cultuurfabriek waarvoor wij samen met Studio Groen en Schild de plannen maakten.
Te zien op de site van de PI (zie hier) maar het nieuwe nummer is nu ook verschenen !
Hopelijk kunnen we elkaar weer snel in het nieuwe jaar zien om met iedereen, met wie we aan het project hebben gewerkt en die de realisatie mogelijk hebben gemaakt, samen het mooie resultaat in de hal te vieren !
Klik hier om het artikel te downloaden.
 
20-11
2020

  Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar
Transformatie
 
  De transformatie van Hal 12 van de voormalige fabriek van British American Tobacco

Wat ooit in 2013 begon als een wild idee is nu werkelijkheid geworden! Als sluitstuk van de transformatie van de gebouwen van de voormalig BAT sigarettenfabriek in Zevenaar is de verbouwing van de oude productiehal uit 1952 'Hal 12’ klaar en heeft de hal definitief zijn nieuwe naam gekregen: Turmac Cultuurfabriek.

Van een indrukwekkende ongedeelde fabriekshal van 7200 m2 is de hal getransformeerd in een multifunctio-neel gebouw voor culturele, sociaal- maatschappelijke en gemeentelijke organisaties. Behalve de publieks-dienstverlening van de gemeente en de raadszaal en de werkplekken van de Regionale Sociale Dienst zijn er de bibliotheek Liemers, het Liemers Museum, het Filmhuis Zevenaar, werk-, cursus- en vergaderruimtes, het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg, zorginstelling Caleidoz Welzijn, de Volksuniversiteit, een grand café en een grote evenementenruimte in de hal gekomen. Vanaf het najaar zullen deze organisaties allerlei programma's en dienstverlening bieden aan de bewoners van De Liemers.

Het programma van eisen en het ontwerp zijn in nauwe samenwerking met alle gebruikers tot stand gekomen. De verhuizing naar de hal betekende voor alle organisaties niet alleen een nieuwe plek maar ook een nieuwe samenwerking met elkaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. De meeste ruimtes zijn ontworpen om door iedereen gebruikt te kunnen worden en een aantal multifunctionele ruimtes bieden mogelijkheden voor allerlei spontane activiteiten en het toekomstig gebruik van de hal. De grote evenementenruimte, onderdeel van het horecaconcept, is flexibel in te richten voor bijeenkomsten, festivals, beurzen en concerten.

Vertrekpunt voor het ontwerp was maximaal behoud van de bestaande hal, een gemeentelijk monument. De hal is open en ruimtelijk gebleven met lange zichtlijnen, grote daklichten en een indrukwekkende staalcon-structie. De oude fabrieksvloeren, de plafonds, de oude leidingen en de stalen draagconstructie zijn overal zichtbaar gehouden waardoor de sfeer van de oude hal nog steeds goed voelbaar is. De hal is groots gelaten en door toevoeging van nieuwe warme materialen en kleuren tegelijkertijd intiem gemaakt.

Centraal in de hal zijn drie vrijstaande houten volumes geplaatst waarin de horecakeuken, de filmzalen en een multifunctionele ruimte een plek hebben gekregen. Als eigenzinnige elementen, direct geplaatst op de oude fabrieksvloer en los gehouden van het dak, bepalen ze de nieuwe sfeer in de hal. Rondom deze houten do-zen is een vrij indeelbare ruimte gecreëerd. De grootste ruimte is de bibliotheek die dubbel hoog aan de noordzijde van de hal ligt. Hier is een bestaande tussenverdieping, waar vroeger de kantoren van de fabriek lagen, gehandhaafd en die nu plaats biedt aan flexibele werkruimtes voor alle gebruikers. Plafondhoge houten boekenkasten, aan beide kanten van de bibli-otheek, benadrukken de grote hoogte en geven de ruimte een huiselijke sfeer.

Duurzaamheid is hier geen toverwoord maar overal in het project toegepast. Naast de herbestemming van de productiehal zelf zijn op verschillende plekken materialen hergebruikt. Zo zijn de vrijstaande volumes bekleed met hergebruikte blankhouten vloerdelen die in een ruitpatroon zijn aangebracht, refererend aan het metsel-werk patroon van de gevels en de oude pallets waar de hal vroeger vol mee stond. Oude overheaddeuren uit de gesloopte hallen achter HAL12 zijn hergebruikt in de evenementenruimte. De bibliotheek en het café zijn vooral met tweedehands meubilair ingericht. Bestaande elementen zijn aangevuld met innovatieve nieuwe onderdelen zoals armaturen met LED verlichting en het enorme dak van de hal is volledig volgelegd met zon-nepanelen die behalve de hal zelf ook de omliggende woningen van energie voorzien. Zo is op alle niveaus een spannende mix van oud en nieuw ontstaan.

Opdrachtgever: Gemeente Zevenaar
Ontwerp: Bureau Rowin Petersma en Studio Groen + Schild
Team Bureau Rowin Petersma: Rowin Petersma, Adalberto Pacheco en Susanne Vruwink
Team Studio Groen + Schild: Ellen Schild en Thijs Bongers
Ontwerp interieur Liemers Museum: Opera Amsterdam
Projectmanagement: BOAG en Bureau Band
Aannemer: BINX Smartility
Interieur: Gieskes Interieurbouw
Adviseur installaties: Nelissen Ingenieursbureau
Adviseur constructies: Wiggers Ingenieursbureau
Fotografie: Kees Hummel en Mike BInk
 
09-09
2020

  Turmac Cultuurfabriek genomineerd !
Transformatie
 
  De Turmac Cultuufabriek is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor de Ruimtelijke Kwaliteit 2020. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een plan dat is gerealiseerd in de provincie Gelderland.Dit jaar is het thema 'Brede blik op ruimte’ en tot 14 december kan het publiek stemmen voor de publieksprijs. Een vakjury zal ook een winnaar van de juryprijs kiezen.
Stem hier en gebruik #GPRK2020.
 
01-03
2020

  Transfomatie Hal 12 Zevenaar bijna klaar
Transformatie
 
  Wat in 2013 begon als een wild idee, is werkelijkheid geworden! Als sluitstuk van de transformatie van de voormalige BAT sigarettenfabriek in Zevenaar is de verbouwing van de oude productiehal uit 1952 'Hal 12’ bijna klaar! De indrukwekkende hal van 7200 m2 is getransformeerd in een bruisend multifunctioneel gebouw met culturele, sociaal- maatschap-pelijke en gemeentehuis-functies. Behalve de publieksdienstverlening, de raadszaal en de Regionale Sociale Dienst zijn er nu een bibliotheek, het Liemers museum, filmzalen, werk-, cursus- en vergader-ruimtes, het streekarchief, Caleidoz, een café en een grote evenemen-tenruimte. De hal is open en ruimtelijk gebleven met lange zichtlijnen, grote daklichten, de stalen draag-constructie en de mooie hoogte. De oude fabrieksvloeren, de plafonds en de leidingen zijn overal gehandhaafd en materialen uit het BAT complex of de omgeving zijn hergebruikt. Zo is de oude sfeer levend gehouden en aangevuld met nieuwe warme materialen, kleuren en plekken die de hal groots laten en intiem maken. In april zullen alle gebruikers naar de hal zijn verhuisd en wordt de vernieuwde hal geopend !
(I.s.m. de Gemeente Zevenaar, Boag, Bureau Band, Binx Smartility, Nelissen, Studio Groen en Schild, Joost de Beij, Wiggers, Gieskes en de gebruikers van Hal 12)
 
01-10
2018

  Bouw in Hal 12 Zevenaar gestart
Transformatie
 
  Kort geleden is de bouw gestart van de laatste fase van de verbouwing van 'Hal 12' in Zevenaar. Deze fase is het grote sluitstuk van de totale transformatie van de voormalige productiehal van de BAT sigarettenfabriek tot een multifunctioneel gebouw met culturele, maatschappelijke en sociale voorzieningen voor Zevenaar en ver daarbuiten. Straks zullen o.a. het Filmhuis, het Liemers Museum, de Liemers bibliotheek, de volksuniversiteit, Caleidoz, het Musiater, het streekarchief en de Gemeente Zevenaar op deze plek onder één dak gaan samenwerken.In september 2019 zal het hele project zijn opgeleverd.
Hier liggen als een bouwpakket de kalkzandstenen blokken klaar voor de bouw van de filmzalen die als vrijstaande volumes in de hal zullen worden geplaatst. Wordt vervolgd !
 
01-07
2018

  Groen licht voor Hal 12 !
Transformatie
 
  Eind april is er definitief groen licht gekomen voor de technische uitwerking en de realisatie van de verdere transformatie van Hal 12, de voormalig productiehal van de BAT sigarettenfabriek in Zevenaar.
Na een intensieve periode waarin we met de gemeente, toekomstige gebruikers, de aannemer en adviseurs aan de plannen hebben gewerkt is nu, na financiële toetsing en planbijstelling, het definitief ontwerp vastgesteld en klaar voor verdere uitwerking. Begin september zal er met de bouw worden gestart.
De werkzaamheden betreffen de 3e fase van de transformatie van Hal 12 met een totaal oppervlak van ca. 7200 m2. Nadat in januari 2016 een deel van het gemeentehuis zijn intrek in de hal nam en in de zomer van 2017 de Regionale Sociale Dienst volgde, zullen in het voorjaar van 2019 verschillende culturele en sociaal-maatschappelijke instellingen zoals het Liemers Museum, de Biblioheek Liemers, Caleidoz, het Musiater en het Filmhuis hun intrek nemen in
Hal 12.
Behalve dat Hal 12 een nieuw onderdak zal bieden voor tal van instellingen en voorzieningen in Zevenaar en De Liemers zal Hal 12 ook een nieuwe vorm van samenwerking tussen deze instellingen inluiden. De hal is ontworpen als een mutifunctioneel gebouw waarin verschillende ruimtes zoals filmzalen, werkruimtes, expositieruimtes, vergader-en presentatieruimtes voor het gebruik door alle gebruikers zijn ontworpen. Samenwerkingen die nu al tussen de verschillende instellingen plaatsvinden zullen daardoor makkelijker en intensiever worden en nieuwe kansen gaan bieden voor de gebruikers en de inwoners van De Liemers. De al aanwezige ruimtes van de gemeente en de Regionale Sociale Dienst zullen gedeeltelijk worden aangepast en één nieuw ruimtelijk en functioneel geheel gaan vormen met de andere functies.
 
10-07
2017

  Nieuwe RSD De Liemers officieel geopend
Transformatie
 
  Op 3 juli jl.is het nieuwe kantoor van de Regionale Dienst De Liemers in de oude fabriekshal Hal 12 in Zevenaar officieel in gebruik genomen. Door de wethouders Tienke van der Werff en Stef Bijl en gemeentesecretaris Saskia Wiersma werden de medewerkers getrakteerd op gebak en felicitaties. Het nieuwe kantoor biedt ruimte aan 75 werknemers die in de nieuw werkomgeving ook op een nieuwe manier zullen gaan werken. Zonder vaste werkplekken en met optimaal gefaciliteerde ruimtes zullen de medewerkers flexibel en, afhankelijk van het soort werk, wisselen van werkplek gedurende de dag. Zo zal iedereen door het nieuwe kantoor gaan bewegen, elkaar ontmoeten en beter met elkaar kunnen samenwerken.
 
30-06
2017

  Nieuw kantoor RSD Zevenaar opgeleverd
Transformatie
 
  Vorige week is in de oude fabriekshal Hal 12 van de voormalige BAT-fabriek in Zevenaar het nieuwe onderkomen van de Regionale Sociale Dienst De Liemers opgeleverd. De komst van de RSD markeert de tweede fase van de transformatie en herontwikkeling van het gebouw: van markante maar voorheen grotendeels ontoegankelijke fabriekshal naar eigentijds en openbaar sociaal-maatschappelijk en cultureel gebouw. Na de gemeente heeft de RSD de Liemers als tweede ‘pionier’ Hal 12 betrokken.

Omdat RSD de Liemers werkt volgens het principe van het ‘Nieuwe Werken’, kunnen medewerkers zelf bepalen of ze willen werken op een open werkplek, een concentratieplek of een semi-concentratieplek. Behalve over deze 54 gevarieerde werkplekken beschikt RSD de Liemers straks ook over een eigen vergaderruimte, een instructie-ruimte, toiletten en annexruimtes zoals berging en archiefruimte.

Het ontwerp van het nieuwe kantoor van RSD de Liemers refereert op eigentijdse wijze aan de oude fabriekshal. De grote, open ruimte is zoveel mogelijk in takt gelaten en ook de keuze van materialen en de gekozen refereert aan het voormalige industriële karakter van het pand.

Met de realisatie van het kantoor voor RSD de Liemers in Hal 12 is een belangrijke tweede stap gezet in de ontwikkeling van Hal 12. Nadat eerder de gemeente zowel de Turmac toren als een deel van de hal betrok, komt met de bouw van dit kantoor de ambitie om dit iconische complex in Zevenaar te delen met de inwoners van Zevenaar in hoog tempo dichterbij.
 
15-05
2017

  Opdracht studie Gymzalengebouw
Transformatie
 
  Kort geleden hebben we van de gemeente Amsterdam opdracht gekregen voor een studie naar herbestemming van het gymzalengbouw van het voormalige Calvijn College in Amsterdam Nieuw West. Het bijzondere gebouw met de karakteristieke betonnen structuur is in 1962 ontworpen door Ben Ingwersen en zal straks een prominente plek krijgen in het hart van het stedenbouwkundige uitwerkingsplan Podium Lelylaan. Samen met de gemeente zijn we gestart met het onderzoek naar mogelijke culturele bestemmingen met horeca waarbij het behoud van de hoge arrchitectonische waarde van het gebouw een belangrijke randvoorwaarde is.
 
02-12
2016

  Ontwerp voor de RSD in Hal 12 gereed
Transformatie
 
  Nadat we juli jl. de opdracht hadden gekregen hebben we kort geleden het defitief ontwerp afgerond voor het nieuwe onderkomen van de Regionale Sociale Dienst De Liemers in de fabriekshal van de voormalige BAT-fabriek in Zevenaar. De plannen markeren de tweede fase van de transformatie van de spectaculaire ‘Hal 12’ waar sinds juni 2015 al een deel van het gemeentehuis is gevestigd.

Het ontwerp is terughoudend en laat de oude fabriekshal zoveel mogelijk in zijn waarde. De grote hoge ruimtes met de oorspronkelijke industriële elementen blijven in tact en nieuwe ruimtes en voorzieningen worden als abstracte lichte volumes los in de hal geplaatst. De nieuwe werkomgeving, met flexibele open en gesloten werkplekken, is in nauwe samenwerking met de medewerkers van de RSD vormgegeven.

Met de vestiging van de RSD in Hal 12 is een belangrijke tweede stap gezet in de ontwikkeling van Hal 12 en komt de ambitie om dit iconische complex in Zevenaar te delen met de inwoners van Zevenaar en de Liemers in hoog tempo dichterbij.
 
02-12
2016

  Opdracht nieuw kantoor RSD Zevenaar
Transformatie
 
  Nadat we juli jl. de opdracht hadden gekregen hebben we kort geleden het decisief ontwerp
afgerond voor het nieuwe onderkomen van de Regionale Sociale Dienst De Liemers in de fabriekshal van de voormalige BAT-fabriek in Zevenaar. De plannen markeren de tweede fase van de transformatie van de spectaculaire ‘Hal 12’ waar sinds juni 2015 al een deel van het gemeentehuis is gevestigd.

Het ontwerp is terughoudend en laat de oude fabriekshal zoveel mogelijk in zijn waarde. De grote hoge ruimtes met de oorspronkelijke industriële elementen blijven in tact en nieuwe ruimtes en voorzieningen worden als abstracte lichte volumes los in de hal geplaatst. De nieuwe werkomgeving, met flexibele open en gesloten werkplekken, is in nauwe samen-werking met de medewerkers van de RSD vormgegeven.

Met de vestiging van de RSD in Hal 12 is een belangrijke tweede stap gezet in de ontwikkeling van Hal 12 en komt de ambitie om dit iconische complex in Zevenaar te delen met de inwoners van Zevenaar en de Liemers in hoog tempo dichterbij.
 
10-05
2016

  Genomineerd voor de Gulden Feniks 2016 !
Transformatie
 
  Vandaag is bekend geworden dat het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar, gevestigd in de voormalige BAT sigarettenfabriek in Zevenaar, is genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2016 in de categorie ‘transformatie’.
De winnaar van de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Nationaal Renovatie Platform, zal op 22 juni door de jury, onder voorzitterschap van Karin Laglas, bekend worden gemaakt.
 
01-02
2016

  Gemeentehuis Zevenaar
Transformatie
 
  Nieuw leven voor de BAT fabriek

In juni 2012 heeft de gemeenteraad van Zevenaar besloten om het gemeentehuis te vestigen in de voormalige BAT-sigarettenfabriek. Daarmee ontstond een unieke mogelijkheid om de vroegste en meest historische gebouwen van de BAT fabriek voor Zevenaar te behouden en een nieuwe en gedeeltelijk publieke functie te geven.

 In januari 2016 is het nieuwe Gemeentehuis feestelijk door de werknemers in gebruik genomen.

Het nieuwe gemeentehuis is 5.200 m² BVO groot waarvan ongeveer 3.700 m² BVO voor werkplekken voor de werknemers van de gemeente. Het overige deel bestaat uit publieke functies zoals de publieksdienstverlening met balies, foyer en wachtruimte, raadzaal, vergaderruimtes, restaurant en ruimtes voor de raadsleden..



Icoon voor Zevenaar


Het nieuwe gemeentehuis is gevestigd in het Turmac-gebouw en de oude productiehal Hal 12. Deze indrukwekkende gebouwen uit de twintiger en vijftiger jaren, met een grote herkenbaarheid en betekenis voor de bewoners van Zevenaar, hebben zo een tweede leven gekregen. 
De beide gebouwen zijn historisch van belang, gemeentelijk monument en zeer verschillend van karakter. Hal 12 bestaat uit één hoge begane grondverdieping van ca. 7.000 m², gebouwd als productiehal, die nagenoeg vrij indeelbaar is. Het Turmac-gebouw heeft een grondoppervlak van ca. 850 m² bestaande uit 5 bouwlagen met grote kozijnen rondom en veel daglicht. Het Turmac-gebouw is, als icoon voor Zevenaar, zeer herkenbaar en een blijvende herinnering aan de tijd dat hier de BAT fabriek was gevestigd.

‘Nieuw werken’ in een historische omgeving

De werknemers van de gemeente werken in de nieuwe behuizing volgens ‘het nieuwe werken’ wat betekent dat iedereen plaats-en tijdonafhankelijk en zonder vaste werkplek zal gaan werken.
Verspreid over het Turmac gebouw bevinden zich verschillende soorten werkplekken en ontmoetingsplekken die door alle werknemers gebruikt kunnen worden en die zowel open als gesloten van karakter zijn en verschillende soorten werk en concentratieniveaus faciliteren.



Een nieuw gebouwdeel als verbindend element


Om de beide gebouwen op een zo vanzelfsprekend mogelijke manier te verbinden en het gemeentehuis tot één geheel te maken is het deel van het Turmac-gebouw grenzend aan de hal, gedeeltelijk vernieuwd en van een nieuwe gevel voorzien. Het vernieuwde deel is ontworpen om de verdiepingen ruimtelijk met elkaar te verbinden, met trappen, vides en ontmoetingsplekken, waardoor de werknemers het gevoel zullen hebben dat straks het hele gebouw tot hun beschikking staat om in te werken. De nieuwe gevel opent het gebouw naar het plein en verbindt door middel van moderne ‘shake-hands’ architectuur de vormentaal van Hal 12 en het Turmac-gebouw.


Toekomst voor Hal 12
De komst van het gemeentehuis naar de oude BAT fabriek zal een nieuwe impuls geven aan het ontwikkelen van hal 12 tot een bruisende plek voor ontmoeting en cultuur. Inmiddels worden de mogelijkheden onderzocht om oa. het Liemers museum,. het filmhuis en de bibliotheek in de hal te gaan vestigen.
 
04-01
2016

  Gemeentehuis Zevenaar in gebruik genomen
Transformatie
 
  Een mooi begin van 2016 ! Vandaag hebben de werknemers van de gemeente Zevenaar het nieuwe gemeentehuis in de voormalige BAT fabriek in gebruik genomen.
Onder aanvoering van burgemeester Jan de Ruiter gingen de ambtenaren vanochtend in optocht van het oude gemeentehuis aan het Raadhuisplein naar de Kerkstraat waar in 14 maanden tijd in nauwe samenwerking tussen gemeente, aannemer, ontwerpers en adviseurs de voormalige productiehal Hal 12 en het oude Turmac gebouw zijn verbouwd; een grote prestatie met een prachtig resultaat dat vandaag groots is gevierd door de werknemers en iedereen die aan het project heeft meegewerkt.
 
27-11
2015

  Gemeentehuis Zevenaar nadert voltooiing
Transformatie
 
  Nog even en de laatste fase van de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar is klaar. Op de overgang van de beide bestaande gebouwen bevindt zich straks het hart van het gebouw met informele overlegplekken, vergaderruimtes, luie trappen en vides. In dit nieuwe gebouwdeel worden alle verdiepingen ruimtelijk met elkaar verbonden en kunnen de werknemers elkaar ontmoeten. Als tegenhanger van het robuuste en gesloten karakter van de oude fabriek opent het gebouw zich hier naar de straat waardoor de binnenwereld van
het gemeentehuis voor iedereen zichtbaar wordt.
 
30-10
2015

  Start haalbaarheidsstudie Calvijncollege
Transformatie
 
  In opdracht van de Gemeente Amsterdam zijn we afgelopen week gestart met een haalbaarheidsstudie naar herbestemming van het voormalige Calvijn met junior College in Nieuw West. Het gebouw uit 1967 is ontworpen door Ben Ingwersen (o.a. Cygnus Gymnasium Vrolikstraat) en is een imposant voorbeeld van naoorlogse architectuur in Amsterdam. Aan de hand van 3 mogelijke bestemmingen zullen we onderzoeken hoe, met behoud van de hoge architectonische waarde, het gebouw een tweede jeugd kan krijgen.
 
21-09
2015

  2e fase bouw Gemeentehuis in volle gang
Transformatie
 
  Na de verbouw van de voormalige productiehal 'Hal 12' van de BAT fabriek in Zevenaar tot het nieuwe publieksdeel van het Gemeentehuis, wordt sinds de zomer hard gewerkt aan fase 2 in het voormalige Turmac gebouw. Hier zullen de werkplekken van de meeste medewerkers van het gemeentehuis komen.
Het gebouw zal volledig geschikt gemaakt worden om volgens 'het nieuwe werken' te gaan werken. Medewerkers zullen geen vaste werkplek meer hebben maar overal in het gebouw een plek kunnen vinden die past bij het werk dat ze op dat moment moeten doen: open werkplekken, concentratie werkplekken, vergaderruimtes en plekken voor informeel overleg en contact. Tussen het Turmac gebouw en Hal 12 krijgt het gebouw een nieuw deel waarin ontmoeting en het informeel contact is samengebracht. Hier zijn de verdiepingen dmv vides en trappen met elkaar verbonden en zorgt een glazen gevel voor het contact met de omgeving en voor zicht vanaf de straat in de binnenwereld van het gemeentehuis.
 
04-06
2015

  Hal 12 open voor het publiek
Transformatie
 
  Afgelopen maandag 1 juni is het nieuwe publieksgedeelte van het Gemeentehuis van Zevenaar door het publiek in gebruik genomen. Daarmee is de eerste fase van de verbouwing van het voormalige BAT complex een feit. De indrukwekkende ' Hal 12 ', de voormalige productiehal van de BAT fabriek, huisvest nu het publieksdeel van het nieuwe Gemeentehuis met de publieksbalies, spreekkamers, vergaderruimtes, de raadzaal en werkruimtes. Van de ontoegankelijke fabriekshal, dat apart douanegebied was, is Hal 12 daarmee veranderd in een openbaar gebouw voor alle bewoners van Zevenaar. In het ontwerp is het oorspronkelijke ruimtelijke karakter en de sfeer zo veel mogelijk handhaafd. De staalconstructies, leidingen en de industriële vloer van vroeger zijn er nog steeds en vormen de drager van een nieuw terughoudend vormgegeven interieur.

 
10-01
2015

  Bouw Gemeentehuis Zevenaar gestart
Transformatie
 
  Kort geleden is gestart met de realisering van de eerste fase van het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar. Een gedeelte van de inmense hal van de oude BAT-fabriek zal worden verbouwd tot het publieksdeel van het Gemeentehuis. In de hal komen de publieksbalies, kantoren, raadzaal, de leeszaal voor de raadsleden en vergaderruimtes.
Deze eerste fase zal worden opgeleverd in mei dit jaar waarna de tweede fase, de verbouw van het Turmac met alle werkruimtes voor de de gemeenteambtenaren, zal starten. Begin 2016 zal het nieuwe Gemeentehuis volledig klaar zijn.
 
01-10
2013

  Cultuur in Hal 12 Zevenaar
Transformatie
 
  In opdracht van de gemeente Zevenaar heeft ons bureau een ontwerpvoorstel gedaan voor de mogelijke vestiging van culturele instellingen in de voormalige productiehal van de BAT fabriek in Zevenaar.
Vorige week zijn de voorrstellen aan vertegenwoordigers van het Filmhuis, het Liemers Museum, de Volksuniversiteit en de Liemers Bibliotheek gepresenteerd. Binnenkort zal de gemeente een beslissing nemen over de volgende stap om van Hal 12 een bruisende cultuurhal te maken.
Team Inbo: Rowin Petersma, Frank Zewald en XingHua Zu.
 
15-07
2013

  Ontwerp gemeentehuis Zevenaar klaar
Transformatie
 
  Vanaf begin dit jaar is in samenwerking met de Gemeente Zevenaar een intensief proces doorlopen waarin het definitief ontwerp voor het nieuwe Gemeentehuis is gemaakt. Het nieuwe gemeentehuis zal worden gevestigd in twee bestaande gebouwen van de voormalige BAT sigarettenfabriek: het Turmac gebouw en de oude productiehal Hal 12. Deze indrukwekkende gebouwen uit de twintiger en vijftiger jaren, met een grote herkenbaarheid en betekenis voor de bewoners van Zevenaar, krijgen zo een tweede leven en zullen vanaf begin 2015 weer volop in gebruik zijn.
Het opvallende Turmacgebouw zal plaats gaan bieden aan alle werkplekken van de ambtenaren en in de hal zal de publieksverlening met de nieuwe entree van het gemeentehuis komen.
 
12-12
2007

  Langzame stad
Transformatie
 
  RUIMTE VOOR STEDELIJK LEVEN EN MOBILITEIT

‘Langzame Stad ‘is een samenwerkingsproject van René Heijne (RUIMTELAB, Rotterdam), Bert van Breugel (INBO, Eindhoven), Wouter Veldhuis (MUST, Amsterdam) en Rowin Petersma (Citythoughts Architects, Amsterdam) die buiten de dagelijkse beroepspraktijk gezamelijk projecten opzetten waarbinnen actuele thema’s worden verkend.

‘Langzame Stad’ is een prikkelende en inspirerende zoektocht naar nieuwe stadsvormen op het raakvlak van stad en snelweg. Uitgangspunt is de hypothese dat congestie een natuurlijk bijverschijnsel is van metropoolvorming en beschouwd zou moeten worden als een bron van nieuwe kansen voor de toekomstige Randstad.

Langzame Stad stelt dat de gemiddelde snelheid op de snelwegen zal dalen tot 50-70 km/uur. De afnemende snelheid, schonere auto’s en stiller asfalt zullen de barrierewerking van de snelweg doen verdwijnen waardoor stedelijke gebieden met elkaar kunnen verweven: de huidige snelwegen worden de stadsstraten van de toekomst. Zo komt er ruimte vrij voor nieuwe stedelijke vormen in huidige restgebieden tussen stad en snelweg en ontstaat een impuls voor vernieuwing van de bestaande stad.

Het project ‘Langzame stad’ vertrekt vanuit de het idee dat er een blijvende behoefte is aan meer ruimte om te leven en meer ruimte voor mobilitiet. Zeker in de Randstad. Omdat juist hier de congestie het grootst is, liggen hier ook kansen voor nieuwe combinaties van stedelijk leven en mobiliteit. Langzame Stad onderzoekt daarom de mogelijke herontwikkeling van stedelijke gebieden op het raakvlak van stad en snelweg. Daarbij wordt de tweeledige congestie, van mobiliteit en ruimte, ingezet als middel om stad en infrastructuur opnieuw bij elkaar te brengen.

Langzame stad heeft onder de naam ‘Slow Speed City’ deelgenomen aan de Internationale Architectuur Biennale in Rotterdam van 7 mei tot 7 juli 2003 met o.a. een film over de infrastructuur in Jakarta.

Sinds begin 2005 loopt het ontwerponderzoek ‘Langzame Stad‘. In 2006 zijn voor 3 verschillende lokaties in de Randstad ontwerpvoorstellen gedaan voor transformatie en herstructurering van snelweggebieden en de aangrenzende stad. De 3 lokaties zijn de A10-west (Amsterdam), de A13 (Delft) en de A16 (Dordrecht).
Binnenkort zullen de resultaten van het onderzoek en een toekomstvisie gepubliceerd worden in een uitgave van het Stimuleringsfonds voor de architectuur . In 2007 en 2008 heeft het gedachtegoed van Langzame Stad zowel binnen als buiten de vakdiscipline veel aandacht gekregen. Gemeentes en ontwikkelaars tonen belangstelling en er zijn artikelen verschenen in de landelijke pers. Verder heeft Langzame Stad bijdrages geleverd aan verschillende tentoonstellingen en publicaties.

Het ontwerponderzoek wordt uitgevoerd met steun van het Stimuleringsonds voor de Architectuur, het ministerie van VROM en onderzoek-en adviesbureau Goudappel Coffeng.

langzamestad.nl
 
01-11
1999

  Stedelijke vernieuwing
Transformatie
 
  SENTIMENT OF WAARDE VOOR DE TOEKOMST

Studie naar stedelijke vernieuwing van het 19de eeuwse bouw-blok.

De verschillende 19de eeuwse wijken in Amsterdam vormen samen een brede gordel om de binnenstad van bebouwing met een eenduidige architectuur. Het sterke beeld van 19de eeuwse architectuur is in een groot deel van de stad herkenbaar. De architectuur is sterk ritmisch, vaak zorgvuldig en rijk gedetail-leerd met uitgesproken daklijsten, dakkapellen en bijzondere hoekoplossingen.

De binnenstedelijke ligging en de historische en herkenbare omgeving maken de 19de eeuwse stad tot een geliefde plek om te wonen, ondanks de vaak oncomfortabele en kleine woningen. De meeste woningen in de 19de eeuwse stad zijn tussen de 40 en 50 m2 groot en van eenzelfde type. Het ontbreken van grotere en meer bijzondere woningen, het rigide casco en de matige bouw-kundige staat betekent dat het 19de eeuwse bouwblok moeilijk kan voldoen aan de toenemende vraag naar grotere en meer diverse woningtypes. De wens om in de 19de eeuwse wijken een grotere woningdifferentiatie te realiseren is in het verleden voor-namelijk vervuld door sloop en nieuwbouw.

Het uitgangspunt voor deze studie was juist handhaving van het sterke beeld van de 19de eeuwse straatwanden waarbij het bouw-blok is onderzocht op verandering tot een rijk scala van nieuwe woningtypes.

Onderwerp van studie was niet een bestaand blok maar een prototypisch 19de eeuws bouwblok met 280 woningen. Het blok is onderzocht op ruimtelijke en typologisch aspecten ten einde inzichtelijk te maken hoe in het blok op een andere manier gewoond zou kunnen worden en gelijke tred kan houden met de veranderende stad.

Over het algemeen is binnen het 19de eeuwse bouwblok sprake van een zeer gefragmenteerde eigendomsverdeling. Gekozen is daarom voor een perceelsgewijze aanpak waarbij oplossingen per pand worden aangedragen. Op basis hiervan is een scenario ontwikkeld en inzichtelijk gemaakt waarop het gehele blok op termijn kan veranderen.

project: studie stedelijke vernieuwing 19e eeuwse bouwblok
opdrachtgever: Stedelijke Woningdienst Amsterdam
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Harald Advocaat, Mark Bangert
afronding studie: november 1999