Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
06 55 73 77 55
bureau@rowinpetersma.nl
selectie
datum a/z type
01-09
2015

  De eerste balkons hangen !
Zorggebouwen
 
  Het casco van het eerste gebouw van het project 'Blok 9' op het Zeeburgereiland krijgt vorm en het beeld van de verspringende balkons begint zichtbaar te worden.
Het eerste gebouw waarin 48 van de in totaal 110 woningen zullen komen zal binnenkort op hoogte zijn waarna met gebouw 2 gestart zal worden. Blok 9 komt in zijn geheel op een gedeeltelijk verdiepte kelder te staan waarvan het dak starks zal worden ingericht als een gemeenschappelijk tuin voor de bewoners en de buurt.
 
26-08
2015

  Maxima opent Papageno Huis
Zorggebouwen
 
  Vandaag heeft Koningin Maxima het Papageno Huis in Laren geopend.
Op initiatief van Jaap en Aaltje van Zweden is het afgelopen jaar Villa Dennenoord verbouwd tot een huis waar autistische jongeren de eerste stap kunnen zetten naar het zelfstandig wonen. Daarvoor zijn op de verdiepingen van het monumentale pand 12 studio's gerealiseerd waar de bewoners onder begeleiding kunnen wonen.
Om, zoals Aaltje van Zweden haar droom verwoordt, de buitenwereld naar binnen en de binnenwereld naar buiten te brengen, zijn op de begane grond een café en een concertzaaltje gemaakt. Zo wordt het Papageno Huis ook een plek passanten en bezoekers van buiten welkom zijn. In het volledig vernieuwde en vergrootte souterrain zijn verschillende therapieruimtes gemaakt, met name voor muziektherapie.
Aan de tuinzijde is een modern paviljoentje aan het pand toegevoegd waar de gemeenschappelijke woonkamer van de bewoners een plek heeft gekregen.
 
16-11
2012

  Papageno Huis gepresenteerd in Laren
Zorggebouwen
 
  Op 15 november jl. heeft Rowin Petersma samen met Aaltje van Zweden het definitief ontwerp voor het Papapgeno Huis in Laren gepresenteerd aan de inwoners van Laren.

De 19e eeuwse Villa Dennenoord in Laren zal worden verbouwd tot een huis voor jongeren met autisme.In het Papagenohuis komen 12 studio's waar jongeren op zichzelf kunnen wonen en de noodzakelijke zorg en begeleiding kunnen krijgen. Leidend thema voor het ontwerp is het vormgeven van een plek waar de bewoners maximaal in contact kunnen komen met de buitenwereld en waar de buitenwereld alle mogelijkheden krijgt om binnen te komen. Muziek is de drijvende kracht achter het Papagenohuis, als middel om de wereld naar binnen te halen én als middel voor de bewoners om contact te maken met elkaar, zich te uiten en sterker in de wereld te staan. Daarom krijgt het huis ook een publiek karakter. Op de begane grond komen een muziekzaal en een petit café. Hier worden zowel voor bewoners als voor andere belangstellenden activiteiten georganiseerd. In het nieuwe souterrain komen voorzieningen die specifiek gericht zijn op de bewoners, zoals therapieruimtes, een atelier, een fitnessruimte en een mediatheek.

Het Papagenohuis is een initiatief van de Stichting Papageno die in 1997 is opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden en zet zich in voor hulp aan kinderen en jongeren met autisme.

artikel De Gelderlander
Stichting Papageno
 
01-07
1997

  Rode Kruisstraat 1997
Zorggebouwen
 
  EEN OPEN HARTOPERATIE

Verbouwing van de voormalige vestiging van het Woningbedrijf Amsterdam tot een kinder- en jeugdhulpverleningscentrum in Amsterdam-Noord.

Het centrum was het eerste waarin de samenwerking tussen de twee in Amsterdam actieve hulpverleningsorganisaties Afra en Boddaert in gebouwde zin vorm kreeg. In het gebouw zijn groepsruimtes voor kinderen tussen 0 en 18 jaar ondergebracht met ruimtes voor ondersteunende funkties zoals kantoren, spel- en speelruimtes, een keuken en een trainingsruimte.

Om de donkere en niet-ruimtelijke structuur van het bestaande gebouw te verbeteren zijn een aantal grote ingrepen in het casco gedaan waardoor het gebouw weer ruimtelijke samenhang heeft gekregen. Hart van het ontwerp is een dwarszone in het gebouw waar door middel van vides, trappen en daklichten nieuwe verbindingen tussen de verdiepingen zijn gemaakt. Hiermee verbonden ligt op de begane grond een centrale hal waarom groepruimtes voor de jongere kinderen en de administratie liggen. De hal geeft uitdrukking aan het uitgangspunt dat kinderen van verschillende leeftijden en de hulpverlening elkaar kunnen ontmoeten.

Door het maken van meer glas in de gevels en het toevoegen van twee nieuwe uitbouwen met groepsruimtes aan de tuinkant verliest het gebouw zijn gesloten en utilitaire karakter en toont het meer van nieuwe funktie en verbeeldt het gebruik van het gebouw door kinderen.

project: verbouwing voormalige vestiging Woningbedrijf Amsterdam tot een kinder- en jeugdhulpverleningscentrum in Amsterdam-Noord
opdrachtgever: Stichting Afra Boddaert Amsterdam
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Harald Advocaat, Mark Bangert
ontwerp: 1995-1996
uitvoering: 1996-1997
bouwkosten: 680.000 euro excl. inrichting en BTW
oppervlak: 1500 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: UBA Bouw, Uithoorn
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-05
2012

  Start DO Schinkelhaven
Zorggebouwen
 
  Na goedkeuring van het voorlopig ontwerp is kort geleden gestart met de verdere uitwerking van het ontwerp van Zorgcentrum Schinkelhaven in Amsterdam.
Het project bestaat uit 28 zorgwoningen, 4 groepswoningen voor dementerende ouderen en gemeenschappelijke voorzieningen en zorgfuncties voor de bewoners én de buurt. Opdrachtgever is zorginsteling Puur Zuid. Het team van Inbo bestaat behalve uit Rowin Petersma, Tako Postma, Frans Timmers, Wilco van Oosten en Jop Alberts.
 
01-04
2013

  Zorggebouw ' Schinkelhaven'
Zorggebouwen
 
  Weids en intiem wonen midden in de stad

In opdracht van Puur Zuid is kort geleden de bouwvoorbereiding afgerond voor het zorggebouw ‘Schinkelhaven’ aan de Schinkelkade in Amsterdam waarin ouderenwoningen en voorzieningen voor de buurt een plek zullen krijgen. Het gebouw ligt aan de rand van de 19e eeuwse Schinkelbuurt, aan één zijde begrensd door een rustige en besloten straat en aan de andere zijde prachtig gelegen aan de lichte en open ruimte van de Schinkelkade. De bijzondere combinatie van besloten en open vormden de aanleiding voor het plan waarin het gebouw de bewoners en gebruikers zowel rust en geborgenheid als stadse levendigheid biedt.

Het programma bestaat uit 28 zorgwoningen, 4 groepswoningen voor elk 13 dementerende ouderen en gemeenschappelijke- en buurtvoorzieningen. De zorgwoningen, waarin bewoners grotendeels zelfstandig kunnen wonen, liggen aan de kade en de groepswoningen liggen meer besloten aan de straat met voorzieningen en ruime gangen aan de binnenhof. De binnenhof heeft een slingerende glazen gevel waardoor vanuit alle delen van het gebouw het groene binnenterrein te zien is en zorgt voor licht en contact met buiten.

Op de hoek, waar straat en kade samenkomen, is het gebouw volledig open en vormen serres met gezamelijke woonkamers voor de bewoners de ruimtelijke verbinding tussen de hof en het indrukwekkende uitzicht over het water. Zo profiteren alle bewoners van de intimiteit van de hof en de weidsheid van de Schinkelkade.
Op de begane grond bevinden zich verschillende gemeenschappelijke functies zoals een café, een restaurant en maatschappelijke dienstverlening die zowel voor de bewoners als de buurt bestemd zijn. Op grote diepe zitbanken, binnen én buiten, drinken bewoners en bezoekers straks samen een kop koffie in de zon. Zo wordt Schinkelhaven een gebouw waar bewoners en buurt elkaar ontmoeten; levendig en geborgen tegelijk.

Inbo voert de opdracht uit als total-engineer in samenwerking met Van Rossum en Hiensch Engineering. De verwachting is dat er in september gestart zal worden met de bouw en dat het nieuwe Schinkelhaven in het najaar van 2014 klaar zal zijn.

Team : Tako Postma, Rowin Petersma, Frans Timmers, Wilco van Oosten, Jop Alberts, Niels Koopman en Peter van Ombergen.