Bureau Rowin Petersma
van reenenstraat 17
1051 ja amsterdam
+31 20 233 64 81
bureau@rowinpetersma.nl

privacyverklaring >
selectie
datum a/z type
01-08
2008

  Bouw woonhuis 119b216 gestart.
Woonhuizen
 
  Net voor de zomervakantie zijn de negende en tiende paal voor de bouw van ' Woonhuis 119b216' op het steigereiland op Ijburg geheid. Het in opdracht van Rick Voogt en Vanessa de Vries ontworpen huis aan de Edmond Halleylaan zal in februari 2009 worden opgeleverd. Een transparant huis waarin de buitenruimte naar binnen lijkt door te lopen zal dan het daglicht zien.
 
01-04
2008

  Edmond Halleylaan
Woonhuizen
 
  EEN GRENZELOOS HUIS

Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, Ijburg, Amsterdam

Woonhuis 119b216 maakt onderdeel uit van de laatste 'tranche' vrije kavels op het Steigereiland. De woning heeft een binnenoppervlak van 240 m2 en een bruto inhoud van 1050 m2 en bestaat uit 4 verdiepingen met verschillende hoogtes.
De woonfuncties bevinden zich in het onderste deel van het huis tot 7 meter boven het straatniveau. Dit deel is ontworpen als een volume ter grootte van de helft van het huis waarin op verschillende posities vloeren zijn geplaatst die elk horen bij een andere woonfunctie. Zo ligt op de begane grond aan de tuinzijde de 4 meter hoge eetkeuken. Grenzend aan de entree achter de voorgevel is een 2,5 meter hoge zwarte doos ge-plaatst waarin toilet, berging en keuken zijn opgenomen.
Via de trap in dit element en de vloer van de zwarte doos wordt de boven de eetkeuken gelegen woonkamer bereikt. Op de 2e en 3e verdieping zijn de hoofdslaapkamer, de kinderkamers, een werkkamer en een logeerkamer gelegen.
In de opbouw van het huis zijn de gevels als dunnen glazen huiden opgevat waar-binnen de vloeren op een vrije manier zijn gepositioneerd.
Aan de straatzijde wordt het beeld van huis bepaald door de 14,5 hoge glazen voorgevel. De vloeren en het dak zijn hier een halve meter los gehouden van de gevel. Aan de achtergevel steken de vloeren juist door voorbij de gevel als gestucte witte banden en een balkon op de eerste verdieping.
Behalve het balkon heeft het huis een 12 meter diepe tuin en een dakterras van 50 m2.

Projectgegevens:
project: Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, Ijburg, Amsterdam
Opdrachtgever: Rick Voogt en Vanessa de Vries
Architect: Rowin Petersma
Medewerker: Ronald van Vlijmen, Edina Nemeth, Susan Hoekstra, Hans Lijbers
Ontwerp: 2007/2008
Uitvoering: 2008/2009
Bouwkosten: 575.000 euro excl.BTW
Aannemer: Bouwbedrijf Van den Hengel, Soest
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
01-11
2010

  Edmund Halleylaan 'Woonhuis 199b216'
Woonhuizen
 
  EEN GRENZELOOS HUIS

Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, IJburg, Amsterdam

Woonhuis 119b216 maakt onderdeel uit van de laatste 'tranche' vrije kavels op het Steigereiland. De woning heeft een binnenoppervlak van 250 m2 en een bruto inhoud van 990 m2 en bestaat uit 4 verdiepingen met verschillende hoogtes.
De woonfuncties bevinden zich in het onderste deel van het huis tot 7 meter boven het straat-niveau. Dit deel is ontworpen als een volume ter grootte van de helft van het huis waarin op verschillende posities vloeren zijn geplaatst die elk horen bij een andere woonfunctie. Aan de straatzijde wordt dit deel van het huis geflankeerd door een 7 meter hoge entreehal.
Zo ligt op de begane grond aan de tuinzijde de 4 meter hoge eetkeuken.
Grenzend aan de entree achter de voorgevel is een 2,5 meter hoge zwarte doos geplaatst waarin toilet, berging en keuken zijn opgenomen. Via de trap in dit element en de vloer van de zwarte doos wordt de boven de eetkeuken gelegen woonkamer bereikt.
Op de 2e en 3e verdieping zijn de hoofdslaapkamer, de kinderkamers, een werkkamer en een logeerkamer gelegen. In de opbouw van het huis zijn de gevels als dunne glazen huiden opgevat waarbinnen de vloeren op een vrije manier zijn gepositioneerd. Aan de straatzijde wordt het beeld van huis bepaald door de 14,5 hoge glazen voorgevel. De vloeren en het dak zijn hier een halve meter los gehouden van de gevel. Aan de achtergevel steken de vloeren juist door voorbij de gevel vormgegeven als gestucte witte banden en een balkon op de eerste verdieping.
In en om het huis lopen binnen en buiten in elkaar over. De grote hoeveelheid glas, de hoge ruimtes op de begane grond en de openheid geven het huis een lichtheid met doorzichten in alle richtingen. Daarom is tussen het exterieur en het interieur ook geen verschil gemaakt in materiaal- en kleurgebruik. Zwarte metalen kozijnen en zwarte bekledingen en wit stucwerk zijn bepalend voor zowel de binnen-als de buitenkant.
Behalve het balkon heeft het huis een 12 meter diepe tuin en een dakterras van 50 m2.

Projectgegevens:
project: Nieuwbouw woonhuis 119b216 Steigereiland, IJburg, Amsterdam
Opdrachtgever: Rick Voogt en Vanessa de Vries
Architect: Rowin Petersma / Inbo
Medewerker: Ronald van Vlijmen, Edina Nemeth, Susan Hoekstra, Gilles Trevetin
Ontwerp: 2007/2008
Uitvoering: 2008/2009
Bouwkosten: 575.000 euro excl.BTW
Aannemer: Bouwbedrijf Van Den Hengel, Soest
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
13-08
2005
  Pand Herengracht terug in oude glorie
Woonhuizen
 
  Kort gelden is de eerste fase van de restauratie en renovatie van een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam voltooid. Het pand is 400 m2 groot en is na realisering van de plannen één ongedeeld woonhuis gebleven. Uitgangspunt voor het ontwerp was de handhaving van de labyrintische sfeer die zo eigen is aan het klassieke Amsterdame grachtenpand en de versterking van de aanwezige ruimtelijke verschillen in het pand.

De verbouwing bestond uit de volledige restauratie van het casco met toevoeging van bescheiden moderne elementen ter versterking van de aanwezige sfeerverschillen in het pand. In verschillende ruimtes in voor- en achterhuis is de klassieke wandbespanning als afwerking teruggbracht en in de meest spectatculaire ruimte, de beletageverdieping in het voorhuis, is weer de oorspronkelijk hoogte van ca. 6 meter en de plafond-balklaag terug in het zicht gebracht.

In het achterhuis en in het souterrain zijn nieuwe toevoegingen zoals een stalen glaskap en een glazen vloer gemaakt die het donkere en ingebouwde achterhuis weer ‘lucht’ geven.
 
01-02
2005

  Sarphatipark
Woonhuizen
 
  Verbouwing twee woningen aan het Sarphatipark in Amsterdam.

De verbouwing betrof de samenvoeging van twee woningen in een 19de eeuws pand aan het Sarphatipark in Amsterdam. De onderste woning was al een aantal jaren geleden verbouwd en diende zoveel mogelijk ongewijzigd te blijven. De vraag van de opdrachtgever was daarom om zoveel mogelijk een ‘naadloze’ vergroting met het erboven gelegen appartement te maken zodat een vanzelfsprekend nieuw geheel zou ontstaan.

Een ruime trap centraal in de woning zorgt voor de letterlijke en ruimtelijke koppeling waardoor de ruimtes van beide ver-diepingen visueel verbonden worden en één geheel ontstaat.

De tweeledige funktie van trap en trapgat heeft de vormgeving van de trap bepaald. De trap is lui en ruim van afmeting om een royale en duidelijk zichtbare verbinding te maken. Tegelijkertijd is de trap zo licht en transparant mogelijk gemaakt om het diagonale zicht van verdieping naar verdieping optimaal te laten zijn. De trap is nagenoeg geheel van doorzichtig strekmetaal gemaakt en bestaat uit twee delen die tegen de bouwmuur zijn geplaatst. Hierdoor kan door de trap heen gekeken worden en ‘schittert hij door afwezigheid’.

De interieurverbouwing betrof, behalve de trap, ook de toe-gevoegde verdieping die volledig is vernieuwd ten behoeve van een werkkamer, slaapkamer, badkamer en garderobe.

project: verbouwing 2 woningen aan het Sarphatipark in Amsterdam
opdrachtgever: Michael Levisson
architect: Rowin Petersma
medewerkers: Moritz Bernoully, Julien Kummer
ontwerp: 2002-2003
uitvoering: 2003-2004
bouwkosten: 80.000,- euro excl. BTW
oppervlak: 60 m2 bruto vloeroppervlak
aannemer: René Cevat, Muiden
constructeur: Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam
 
12-08
2008

  Twee glazen gebouwtjes als bindmiddel.
Woonhuizen
 
  In september zal worden gestart met de bouw van een glazen serre en glazen
tuinhuis in een 400 m2 grote binnentuin in de Amsterdamse Jordaan.
De beide gebouwtjes verbinden de beide kanten van de tuin ruimtelijk en
geven woning en tuin weer een directe relatie met elkaar.
 
01-07
2009

  Woonhuis 119b216 IJburg opgeleverd
Woonhuizen
 
  Vandaag is de nieuwbouw van woonhuis 119b219 op het Steigereiland in IJburg (Amsterdam) opgeleverd en kan het huis tussen 5 en 7 uur 's middags bezichtigd worden. Het huis is ontworpen in opdracht van Rick Voogt en Vanessa de Vries en gebouwd door Bouwbedriijf van den Hengel uit Soest.
Voor aankondiging open dag zie www.arcam.nl
 
01-12
2009

  Woonhuis 119b216 op de Architect.nl
Woonhuizen
 
  Woonhuis 119b216 op IJburg te zien op de deArchitect.nl
 
27-06
2011

  Woonhuis 119b216 trekt 300 bezoekers !
Woonhuizen
 
  Tijdens de dag van de architectuur afgelopen zondag 26 juni hebben
300 architectuurliefhebbers woonhuis 119b216 op IJburg bezocht.
Het huis was samen met nog 39 andere woonhuizen op iJburg opengesteld
voor het publiek in het kader van de manifestatie ' Zelfverzonnen op IJburg'
op de 'Dag van de Architectuur".
Voor projectgegevens en foto's klik hier.